Denník N

Prečo sa mladí ľudia prikláňajú k extrémistom

Takmer polovica mladých voličov ĽSNS si do voľby tejto strany premieta svoju kritiku a nespokojnosť s (ne)riešením spoločenských problémov.

 Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Frustrácia z neriešenia kľúčových spoločenských problémov vedie zväčša k dvom typom správania: k občianskej apatii a k príklonu k politickému extrémizmu. Záujem mladých ľudí o politiku klesá alebo je orientovaný na extrémistické postoje a ich nositeľov. Už rok 2016 bol varovný, keď v parlamentných voľbách bola u prvovoličov najviac preferovanou stranou ĽSNS (volila ich viac ako pätina všetkých prvovoličov). Na tieto súvislosti upozornila pred časom štúdia Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorá síce zostala bez väčšieho povšimnutia, no mala by sa jej venovať pozornosť.

Prieskumy potvrdzujú, že pri formovaní záujmu mladých ľudí o politiku, respektíve spoločensko-politické otázky, zohráva kľúčovú rolu internetové prostredie. Podľa štúdie Mladí ľudia a riziká extrémizmu takmer polovica mladých ľudí získava informácie o dianí v spoločnosti z internetu (najmä blogy, sociálne siete a diskusné fóra) pravidelne.

Mladých ľudí na internete najviac zaujímajú negatívne zahranično-politické témy ako terorizmus, vojny a konflikty, ale aj otázky životného prostredia, environmentálne a ekologické témy. Medzi preferované témy patrí aj oblasť ľudských práv a boj proti rasizmu a diskriminácii. Viac ako polovica mladých ľudí sa zaujíma aj o vnútornú politiku či témy ako korupcia, klientelizmus a pod.

Tieto zistenia paradoxne akoby boli v protiklade s dvomi inými zisteniami: s klesajúcim

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie