Denník N

Materstvo nie je večne prežiarené šťastím, ale ani ťažká šichta bez prestávky

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Nepodliehajme zjednodušeniam: väčšina žien neopakuje do nemoty, že materstvo je super, ale ani sústavne nekvíli, že už ďalej nevládze a nech jej to decko aspoň na chvíľu niekto zoberie z očí.

Nie, drvivá väčšina žien neprežije materstvo bezchybným a každú bunku radosťou napĺňajúcim žonglovaním medzi deťmi, manželom, kariérou, priateľkami, a to všetko bez jedinej vrásky. Veľká väčšina žien na materskej však ani stále nevyzerá ako zombie natiahnutý do teplákov z minuloročného výpredaja, s vlasmi pomiešanými so zvyškami detského jedla, bez pojmu o čase, o spoločenskej situácii a o pomeroch na bývalom pracovisku.

Nie, väčšina žien nemá hneď po pôrode super postavu a upravenú lesknúcu sa hrivu, ale väčšina ani nevyzerá ako osoba, čo sa absolútne opustila a radšej zrkadlo zakryje čiernym šálom, ako by si namazala na ksicht nejakú tú výživnú masku, čo už za pár minút vie urobiť divy.

Z väčšiny žien materstvo neurobí super výkonné mašiny, pre ktoré je časový manažment hračka, ale ani prázdne hlavy, čo bľabocú ako ich potomkovia a sú absolútne nepoužiteľné na každú debatu s výnimkou toho, kde majú akcie na plienky, alebo či dieťa treba nechať vyrevať alebo zobrať na ruky.

Väčšina žien neopakuje do nemoty, že materstvo je super, ale ani sústavne nekvíli, že už ďalej nevládze a nech jej to decko aspoň na chvíľu niekto zoberie z očí.

Múdrosti celebrít

Napriek tomu médiá a samotné matky si často servírujú práve takéto extrémne obrázky. Ako zveličovanie a zdroj zábavy je to síce fajn a všetci sa radi smejeme na komédiách o (ne)podarených matkách alebo si čítame ironizujúce blogy a príspevky na sociálnych sieťach, ale pravdou je, že mnohé ženy sú aj preto pod tlakom.

Na jednej strane si uvedomujú, že model „mám všetko a naraz“ je nereálny, ale aj tak by ho chceli dosiahnuť a čo najviac sa priblížiť tej dokonalej fotografii mamy, čo je pekná, milá, upravená, úspešná a vlastne sa ničoho nemusela vzdať. Do tohto obrazu ju ešte tlačí to, ako o svojom materstve hovoria celebrity.

Americká profesorka, feministka a mediálna kritička Susan B. Douglasová vo svojej knihe Mýtus o mame píše o tom, ako si raz v obchode, kde jej dieťa práve prežilo menšiu krízu, lebo nedostalo niečo, čo si želalo, začala na upokojenie prezerať titulky časopisov.

„V magazíne Countryside sa Uma Thurman rozplýva nad tým, že materstvo je sexy. Pozrime sa na časopis Good Housekeeping, kde Vanna White hovorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie