Denník N

7 dobrých správ: Nespanikárila a zavolala na linku 155. Záchranári ocenili reakciu 9-ročného dievčaťa

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Kaviarne Starbucks otvorili pre všetkých, v Senci idú rekonštruovať synagógu, v Trenčíne majú inteligentné svietidlá a v Partizánskom otvorený mestský úrad v sobotu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Prepustili ho po 27 rokoch nespravodlivého väzenia

Američan John Bunn mal len 14 rokov, keď ho obvinili z vraždy policajta. Až o 27 rokov neskôr súd priznal, že v jeho prípade pochybil, Bunna oslobodil a jeho meno očistil.

„27 rokov som bojoval za svoj život a za svoju nevinu,“ povedal podľa televízie Al-Jazeera na súde. „Obvinili a uväznili nesprávneho. Nič z toho som si nezaslúžil.“

Z neoprávneného uväznenia Bunna obvinili bývalého detektíva newyorskej polície, pričom ten v 90. rokoch poslal do väzenia viacerých, ktorí zločin nespáchali.

Bunna väznili napriek tomu, že na mieste činu sa nenašli jeho odtlačky a nezhodoval sa s ním ani opis útočníka, ktorým mal byť muž bielej pleti vo veku 20 rokov.

Bunna oslobodili v roku 2009, napriek tomu však ďalej žiada spravodlivosť. Pred dvoma rokmi vyhral súd, ktorý ho úplne oslobodil spod viny.

Bunn sa vo väzení naučil čítať a po prepustení rozbehol projekt, v ktorom zbiera knihy pre väzňov v New Yorku.

2. Pápež sa zastal homosexuála

Pápež František sa minulý mesiac ospravedlnil za chyby, ktoré urobila katolícka cirkev v prípadoch sexuálneho zneužívania v Čile. Jednou z obetí bol Juan Carlos Cruz, ktorý je homosexuál a v apríli sa stretol s pápežom vo Vatikáne.

rozhovore pre španielsky denník El País Cruz uviedol, že pápež mu počas stretnutia povedal: „Boh ťa takto stvoril a miluje ťa, mne na tom nezáleží.“

Cruz tiež uviedol, že pápež sa počas trojhodinového stretnutia s troma čílskymi obeťami ospravedlnil.

„Bol nesmierne láskavý, nesmierne milý. Jeho ospravedlnenie v žiadnom prípade nebolo falošné ani neúprimné,“ povedal Cruz pre BBC.

Uviedol tiež, že mu čilskí kardináli roky hovorili, že ako gej žije zvráteným životom. „Bolo pre mňa skutočne oslobodzujúce a neuveriteľné počuť niečo také od Svätého Otca,“ povedal.

LGBT komunita to privítala a považuje to za ďalší pápežov krok k tomu, aby sa homosexuáli cítili v katolíckej cirkvi vítaní. Vatikán to odmietol komentovať s tým, že ide o pápežov súkromný rozhovor.

Foto – AP

3. Starbucks otvorili pre všetkých

Sieť kaviarní Starbucks otvorí svoje prevádzky pre všetkých. Ľudia sa tak môžu stretávať v kaviarňach aj na ich terasách bez toho, aby si tam niečo kúpili.

„Každý, kto k nám vstúpi, na terasy, kaviarne a toalety, bez ohľadu na to, či si niečo kúpil, je naším zákazníkom,“ uviedlo vedenie Stabucksu podľa CNN.

Spoločnosť tak mení politiku po incidente spred mesiaca, keď z kaviarne vo Philadelphii vyhodili dvoch zákazníkov tmavej pleti. Jeden z dvojice sa spýtal, či smie ísť na toaletu, ale zamestnanec mu odpovedal, že je len pre zákazníkov. Keď si potom muži sadli do kaviarne bez toho, aby si niečo objednali, manažér na nich zavolal políciu, ktorá ich zatkla. Starbucks sa neskôr za to obom mužom ospravedlnil.

Ilustračné foto – TASR/AP

4. Nespanikárila a zachraňovala babičku

Deväťročná Češka Alexandra Lukešová bola s babičkou, keď jej zlyhalo srdce a pri páde si poranila hlavu.

„Babička spadla zo schodov, snažila som sa ňou hýbať a hovoriť s ňou, ale nič nevnímala,“ povedala pre ČT24. Najskôr zavolala mame, ale tá jej telefón nedvíhala. Potom zavolala na linku 155.

„Dokázala sa sústrediť, odpovedala na otázky, ktoré som sa jej pýtal. Dokázala tú situáciu presne opísať,“ uviedol záchranár Michal Mašek.

Napriek rýchlej reakcii sa babičku nepodarilo zachrániť, čo jej vnučku veľmi mrzelo. Preto záchranári zorganizovali stretnutie, na ktorom ocenili jej pohotovú reakciu.

5. Trenčín má inteligentné svietidlá

V Trenčíne opravili centrálne Mierové námestie, kde pribudli inteligentné svietidlá. Viacúčelové stojany verejného osvetlenia má tak po Budapešti aj druhé mesto v Európe.

V 41 stĺpoch je zabudované wifi a tiež reproduktory, z ktorých budú púšťať vážnu hudbu.

„Plánujeme pre celé námestie vytvoriť hudobnú produkciu, ktorá sa nebude opakovať. Bude to dlhší blok,“ povedal pre RTVS Patrik Žák, viceprimátor Trenčína.

Stĺpy, ktoré imitujú stromy, budú aj svietiť a poslúžia ako nabíjačka mobilných telefónov. Sú v nich tiež zabudované kamery, ktoré sú pripojené priamo na mestskú políciu.

6. V Senci zrekonštruujú synagógu

Takmer 200-ročná synagóga v Senci sa dočká rekonštrukcie a bude sa využívať ako kultúrne centrum s expozíciou o židovskej kultúre.

Budova, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, doteraz chátrala a rozpadávala sa. Po roku 1948 ju využívali ako sýpku alebo sklad chemikálií. Synagóga má odvtedy narušenú statiku, musia navyše opraviť jej strechu aj fasádu.

„V interiéri príde k reštaurovaniu všetkých pôvodných omietok až na primárnu vrstvu,“ povedal pre RTVS Marek Krištof, zhotoviteľ rekonštrukcie, s tým, že na budove sa pokúsia zachovať všetko pôvodné.

K synagóge patrí aj záhrada, kde počas archeologického prieskumu našli kúpele, ktoré plánujú odkryť a sprístupniť. Celková rekonštrukcia by mala trvať dva roky a Bratislavský kraj do nej investuje 1,6 milióna eur.

Senecká synagóga. Foto – TASR

7. Mestský úrad v Partizánskom bude otvorený aj v sobotu

Klientske oddelenia mestského úradu v Partizánskom budú do začiatku júna otvorené aj v sobotu. Radnica tak vychádza v ústrety obyvateľom, ktorí v čase platenia miestnych daní nemajú čas vybaviť si agendu cez pracovný týždeň.

„Práve máj a jún sú mesiace, keď je najväčší záujem zo strany občianskej verejnosti počas sobôt navštíviť a využiť služby mestského úradu,“ povedal pre TASR primátor Jozef Božik.

Po prvý raz sprístupnila samospráva vybrané oddelenia mestského úradu pred ôsmimi rokmi. Projekt pracovných sobôt sa radnici osvedčil už počas jej pozorovania v rokoch 2011 a 2012.

Budova mestského úradu v Partizánskom. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie