Denník N

Švejna z Mosta-Híd: Strop pre dôchodkový vek nepatrí do ústavy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna vysvetľuje, prečo strana nepodporí návrh ústavného zákona na zavedenie stropu pre penzijný vek.

Čo je hlavný dôvod, pre ktorý Most-Híd nepodporí ústavný zákon na „zastropovanie“ dôchodkového veku?

Myslíme si, že takáto vec nepatrí do ústavy, a nepoznám ani krajinu, ktorá to v ústave má. Systém predlžovania odchodu veku do dôchodku je automatický práve preto, aby sa doň nezasahovalo. Sú objektívne faktory, že ľudia žijú dlhšie. Je to priebežný systém, vždy bude treba robiť parametrické úpravy na jeho udržateľnosť. Hovorím o odvodoch, výške rastu dôchodkov, o posune dôchodkového veku. Aj v súčasnosti je systém stratový. Keď jednu vec zafixujeme, potom treba zmeniť aj ďalšie.

Ako štátny tajomník na ministerstve práce máte na starosti tému dôchodkov. Bola to vaša požiadavka, že strop pre dôchodkový vek nemôže strana podporiť?

Samozrejme, v takej vážnej veci sa ma v strane pýtali, čo si o tom myslím. Každá strana má nejaké predstavy a vidno to aj v opozícii. My sme sa k tej téme vyjadrili a máme na to vlastný názor. Nebolo to ani v programovom vyhlásení vlády. Je na autoroch myšlienky hľadať politickú podporu tejto myšlienky, tak ju hľadajú.

Tému otvorili najprv odborári a potom si ju osvojil Robert Fico a Smer. Čo na to hovoríte?

Každý má právo prísť s akoukoľvek témou. My tiež v strane rozmýšľame nad témami, ktoré nie sú v programovom vyhlásení vlády, a budeme hľadať podporu. Je to legitímne. My sme hneď na začiatku aj ústami predsedu Bélu Bugára povedali, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie