Denník N

Telefóny boli hluché, viceprezidenta nazvali bábkou. Ako Trump zrušil historický samit

Proti kroku Trumpa protestovali ľudia v Južnej Kórei. Foto – TASR/AP
Proti kroku Trumpa protestovali ľudia v Južnej Kórei. Foto – TASR/AP

Analytici si myslia, že k výraznému prelomu by na samite aj tak neprišlo.

Mnohí fanúšikovia amerického prezidenta verili, že Donald Trump by za to mohol dostať Nobelovu cenu za mier. Vôbec prvé historické stretnutie najvyšších lídrov USA a KĽDR však nakoniec vojde do dejín ako samit, ktorý sa nikdy neuskutočnil.

Skoro tri týždne pred termínom ho americká strana zrušila. O to väčšiu zberateľskú cenu môžu mať raz spomienkové mince, ktoré pripravil Biely dom. Limitovanú sériu s tvárami Trumpa a Kim Čong-una predávali na webe v zľave za 19,95 dolára.

Model Líbya

Štvrtkové rozhodnutie Donalda Trumpa zrušiť samit šokovalo mnohých, no smerovalo to k tomu už dlhšie. Washington Post hovoril so siedmimi zdrojmi, ktoré opísali sled udalostí, čo viedli k náhlemu ukončeniu historického stretnutia.

Prvú vážnu ranu dostal samit ešte koncom apríla, keď Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton dal rozhovor televízii CBS. Bolton sa považuje za jastraba, poradcu, ktorý presadzuje tvrdý štýl vedenia zahraničnej politiky.

Práve on tlačil na maximálnu denuklearizáciu Severnej Kórey a v rozhovore si pomohol príkladom Líbye. Tá sa v rokoch 2003 a 2004 vzdala svojho jadrového programu (aj keď ani zďaleka nebola tak ďaleko ako Severná Kórea, ktorá uskutočnila šesť testov jadrových zbraní).

Toto prirovnanie nemajú v KĽDR radi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie