Denník N

Už je to oficiálne: EÚ, NATO, Austrália aj Holandsko vinia Rusko zo zostrelenia boeingu nad Donbasom

Zrekonštruovaný Boeing 777 počas prezentácie holandskej správy. Foto – TASR/AP
Zrekonštruovaný Boeing 777 počas prezentácie holandskej správy. Foto – TASR/AP

Austrália chce, aby Rusko zaplatilo rodinám obetí letu MH17 kompenzácie, podľa nich bude výkop na MS vo futbale čiernym dňom. Moskva vinu stále popiera.

Medzinárodný vyšetrovateľský tím dospel tento týždeň oficiálne k záveru, že boeing Malajzijských aerolínií zostrelila 17. júla 2014 nad Donbasom strela ruskej 53. brigády.

O ruskej role v zostrelení letu MH17 z územia ovládaného proruskými rebelmi sa hovorí už dlhšie; tentoraz to povedali prvý raz oficiálne vyšetrovatelia z krajín, ktoré mali v zostrelenom boeingu najviac obetí. Ministerstvá zahraničných vecí Holandska aj Austrálie teraz považujú Rusko za zodpovedné za smrť svojich občanov.

Nové zistenia by mohli byť základom pre právne kroky proti Moskve, ktorá odmieta niesť vinu za smrť 298 ľudí (viac ako polovica boli Holanďania, 44 bolo Malajzijčanov a 28 Austrálčanov), čo cestovali z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Obrátiť by sa mohli na Medzinárodný súdny dvor alebo Európsky súd pre ľudské práva.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že majú dostatok dôkazov, ktoré by obstáli pred súdom.

Austrália aj Holandsko ukazujú na Rusko

„Všetky vozidlá v konvoji, ktoré niesli strelu, boli súčasťou ruských ozbrojených síl,“ citovali Financial Times Wilberta Paulissena z holandskej polície. „Vyšetrovanie zužujeme stále viac, až sa dostane k priamym vinníkom,“ povedal na tlačovej konferencii holandský generálny prokurátor Fred Westerbeke.

Už v roku 2016 holandskí vyšetrovatelia vyhlásili, že lietadlo bolo zostrelené raketovým systém Buk, ktorý rebelom poskytla ruská armáda. O ruskej role sú presvedčení aj investigatívci z projektu Bellingcat.

Tí dokonca vinia priamo osobne ruského dôstojníka vojenskej tajnej služby GRU

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie