Denník N

Íri v referende hlasovali za povolenie potratov, v jeho prospech boli mestá aj vidiek

Oslavy ľudí, ktorí sa radujú z legalizácie potratov v Írsku. Foto – AP
Oslavy ľudí, ktorí sa radujú z legalizácie potratov v Írsku. Foto – AP

Po 35 rokoch zrušia 8. dodatok ústavy, čím vytvoria priestor na legalizáciu potratov. Írska vláda plánuje, že ženám umožní prerušiť tehotenstvo do 12. týždňa bez obmedzení.

Íri si v piatkovom referende odhlasovali odstránenie 8. dodatku ústavy, čo vláde umožní, aby v krajine zlegalizovala potrat.

Za hlasovalo 66,4 percenta írskych voličov, proti bolo 33,6 percenta.

„Čo dnes vidíme, je vyvrcholením tichej revolúcie, ktorá sa odohráva v Írsku za ostatných desať či dvadsať rokov,“ povedal podľa The Irish Times írsky premiér Leo Varadkar.

Premiér dodal: „Sto rokov odvtedy, čo ženy dostali právo voliť, sme dnes ako národ prehovorili. A povedali sme, že dôverujeme ženám a rešpektujeme ženy a ich rozhodnutia. Pre mňa je toto deň, keď sme povedali ‚Nikdy viac‘.“

Minister zdravotníctva Simon Harris povedal, že vláda dá podnet na vypracovanie zákona v utorok. Počas leta by ho mohli spracovať a na jeseň poslať do parlamentu.

Zákonodarca Rónán Mullen, ktorý je proti potratom, sa vyjadril, že s odstránením 8. dodatku Írsko „stratilo niečo krásne“. „Veľa nenarodených detí príde v budúcnosti o život. To sa stane, keď sa zlegalizuje potrat,“ dodal.

Čo plánujú

Súčasný stav umožňuje, aby šli Írky na potrat iba v prípadoch, že je ich život v ohrození, čo však výsledok referenda zmení. Írska vláda plánuje, že ženám umožní prerušiť tehotenstvo do 12. týždňa bez obmedzení.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie