Denník N

V Michalovciach sú štyria pacienti s osýpkami, ani jeden z nich nebol očkovaný

Očkovanie. Foto – TASR
Očkovanie. Foto – TASR

Traja pacienti si ochorenie podľa hygienikov priniesli z Veľkej Británie, štvrtý prípad sa od nich nakazil.

V Michalovciach sú štyria pacienti s osýpkami, informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva. Pacienti majú od 12 do 19 rokov. Ani jeden z nich nebol očkovaný.

U dvoch už osýpky potvrdili aj laboratórne testy, u dvoch ešte nie. Hygienici tvrdia, že tri prípady prišli s osýpkami z Veľkej Británie, štvrtý sa nakazil od nich už zrejme na Slovensku.

Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že urobili všetky kroky, aby sa osýpky ďalej nešírili, a nariadili aj očkovanie u ľudí, ktorí s nakazenými prišli do kontaktu.

Osýpky môžu byť aj smrteľná choroba.

Zaočkovanosť klesá

„Množstvo epidémií osýpok v krajinách Európskej únie je dôkazom, že ochorenie neustále cirkuluje v populácii. Vzhľadom na pokles zaočkovanosti na Slovensku sa nedá vylúčiť ďalší import ochorení na naše územie,“ tvrdia hygienici.

Nejde o prvý prípad nakazených osýpkami na Slovensku tento rok. V Bratislave bolo začiatkom roka hospitalizovaných s osýpkami šesť ľudí. V apríli mali osýpky dvaja Slováci, ktorí pracovali v Rakúsku.

Prípadov osýpok pribúda najmä pre pokles zaočkovanosti u nás. V minulosti bolo zaočkovanie u nás veľmi vysoké, teraz pôsobením rôznych antivakcinačných kampaní počet zaočkovaných detí klesá.

Podľa výsledkov poslednej kontroly zaočkovanosti detskej populácie v Slovenskej republike klesla v Bratislavskom kraji zaočkovanosť proti osýpkam, mumpsu a ružienke v rámci základného očkovania pod hranicu 95 percent. To je hranica, ktorá zabezpečuje kolektívnu imunitu. Ak je zaočkovanosť pod 95 percent, môžu vznikať lokálne epidémie.

Majú pocit, že očkovať netreba

„V minulosti bola na Slovensku úroveň zaočkovanosti detskej populácie na úrovni 98 až 99 percent a patrili sme medzi krajiny s najvyššou úrovňou zaočkovanosti,“ hovorí Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

Zaočkovanosť u nás klesá od roku 2010. Mikas hovorí, že keď sa prestanú niektoré ochorenia, ako sú napríklad osýpky, v spoločnosti objavovať, laická verejnosť si môže povedať, že je zbytočné dať deti očkovať. Ale to nie je pravda. Ak totiž klesne počet očkovaných detí, môže prísť k opätovnému šíreniu niektorých ochorení, ktoré sme tu už roky takmer nemali. Ide napríklad o osýpky, mumps či čierny kašeľ.

Dnes sa u nás povinne deti očkujú proti desiatim závažným infekciám, a to proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde B, invazívnym hemofilovým nákazám, pneumokokovým invazívnym ochoreniam, osýpkam, mumpsu a ružienke.

Posledná kontrola zaočkovanosti sa u nás robila v auguste minulého roku a úroveň očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke je pod úrovňou 95 percent – 94,8. Ide o očkovanie u detí narodených v roku 2015.

Nižšia ako 95-percentná zaočkovanosť je v štyroch krajoch:

  • Bratislavský – 92,7 %
  • Trenčiansky – 92,7 %
  • Banskobystrický – 94,9 %
  • Žilinský – 94,9 %

v ročníku narodenia 2014 v dvoch krajoch:

  • Bratislavský – 93,0 %
  • Trenčiansky – 94,2 %

v ročníku narodenia 2013 v dvoch krajoch:

  • Bratislavský – 92,3 %
  • Trenčiansky – 94,0 %

v ročníku narodenia 2012 v dvoch krajoch:

  • Bratislavský – 92,2 %
  • Trenčiansky – 94,6 %

v ročníku narodenia 2011 v jednom kraji:

  • Bratislavský – 94,3 %

Tým, že dnes ľudia cestujú po svete často, môže sa podľa hlavného hygienika stať, že si prinesú ochorenie. V krajinách, kde je očkovanie dobrovoľné alebo úroveň zaočkovanosti nedosahuje požadovanú úroveň, sa vo väčšej miere vyskytujú epidémie infekčných ochorení.

Ide najmä o nedávne epidémie osýpok alebo mumpsu, ktoré sa opakovane vyskytujú napríklad v Nemecku, Taliansku, Holandsku, Belgicku, vo Veľkej Británii a v Rumunsku. V krajinách Európy, kde je zavedené povinné očkovanie, sa epidémie infekčných ochorení v takej miere nevyskytujú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Osýpky

Povinné očkovanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie