Denník N

Koalícia chce na Ústavnom súde osobnosti, môžu to byť aj politici

Minister Gábor Gál pri vymenovaní za ministra. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister Gábor Gál pri vymenovaní za ministra. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister spravodlivosti Gábor Gál priznáva, že si vie predstaviť aj „šikovnejší materiál“ o zmene voľby ústavných sudcov. Potrebuje však zhodu v koalícii a napokon aj s opozíciou a je pod časovým tlakom.

Ústavným sudcom by sa v budúcnosti mal stať len právnik, ktorý je všeobecne uznávanou osobnosťou a má aspoň 45 rokov. Koalícia tak chce zvýšiť vekovú hranicu pre kandidátov o päť rokov, čo je jedna zo zmien, ktoré už avizoval aj premiér Peter Pellegrini a ktorú dnes definitívne potvrdil aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Sám minister však návrh okomentoval, že „vieme pripraviť aj šikovnejší materiál, no rozhoduje sa v parlamente“.

Kandidátom by podľa nových pravidiel mohol byť právnik, ktorý zložil odbornú justičnú, advokátsku, prokurátorskú, či notársku skúšku. Okrem toho musí aj publikovať alebo prednášať právo aspoň desať rokov. Neznamená to však, že koalícia zahatala cestu na Ústavný súd aj akademikom. Počíta, že kandidátmi sa môžu stať aj vedecké či iné významné osobnosti, ktoré sú aktívne aspoň pätnásť rokov. To by malo zabezpečiť, aby sa na Ústavný súd dostali tí najlepší z najlepších.

Kandidátom by sa mal stať právnik, ktorý „spĺňa predpoklady, ktoré dávajú záruku, že funkciu ústavného sudcu bude vykonávať riadne“. Podľa Gála je žiaduce, „aby sme na tieto posty zvolili ľudí, ktorí majú v spoločnosti rešpekt a dôveryhodnosť. Rovnako je dôležité, aby okrem odborného zázemia mali aj potrebnú morálnu a hodnotovú integritu“.

Stop pre politikov nedajú

Gál pripúšťa, že takto nastavené kritériá nemusia zabrániť, aby kandidoval napríklad expremiér Robert Fico

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie