Denník N

NKÚ o Kaliňákovej reforme ESO: Ušetrenú miliardu nik nevidel, úradov neubudlo a chýbala aj základná analýza

Denisa Saková a Robert Kaliňák kedysi bok po boku viedli ministerstvo vnútra. Teraz je Saková v Hlase a Kaliňák sa stále angažuje v Smere. Foto – TASR
Denisa Saková a Robert Kaliňák kedysi bok po boku viedli ministerstvo vnútra. Teraz je Saková v Hlase a Kaliňák sa stále angažuje v Smere. Foto – TASR

Štátni kontrolóri zistili, že ministerstvo vnútra robilo veľkú reformu verejnej správy ad hoc bez detailnej štúdie a popisu jej možných vplyvov.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) nedokázal zistiť, či reforma verejnej správy ESO, ktorú presadil exminister vnútra Robert Kaliňák, dokázala štátu ušetriť nejaké peniaze.

Kaliňák tvrdil, že reforma počas druhej Ficovej vlády ušetrila štátu 700 miliónov. Neskôr hovoril o sume prevyšujúcej miliardu eur, ale žiaden dôkaz o tom nedal. Nemožno ho nájsť ani v žiadnom z dôležitých rozpočtových dokumentov a ani v hodnoteniach rozpočtovej rady, ktorá možné Kaliňákove úspory skúmala. Jeho tvrdenia nepotvrdili ani kontrolóri NKÚ, ministerstvo im to nevedelo zdokumentovať.

„Mali sme veľký problém a nakoniec sa nám nepodarilo zistiť a verifikovať ekonomické prínosy reformy,“ povedal šéf NKÚ Karol Mitrík.

Podľa šéfa NKÚ sa ministerstvo pri reforme ESO rozhodovalo ad hoc, nemalo štúdiu uskutočniteľnosti s možnými alternatívami a neboli popísané ani riziká. Kontrolórom sa teda nemalo na základe čoho podariť oddeliť finančné dáta týkajúce sa reformy od celkového hospodárenia ministerstva.

Šéf NKÚ kritizuje aj

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie