Denník N

Chlastám, teda som

Foto – Dominika Čarná/Kráľovstvo dokonalosti
Foto – Dominika Čarná/Kráľovstvo dokonalosti

Knižný debut Mila Janáča funguje ako poldecák: rýchly konzum s okamžitým účinkom.

Kingsley Amis vo svojej knihe Každodenné pitie spomína dvoch amerických vedcov, ktorí prišli na to, že ak by neexistoval alkohol, západná civilizácia by najneskôr v roku 1912 skolabovala. Po prečítaní knižnej prvotiny Mila Janáča s názvom Milo nemilo sa žiada dodať, že nebyť alkoholu, neexistovalo by pravdepodobne vôbec nič.

Opité riadky

Literatúra a konzumácia alkoholu žijú v dlhodobej symbióze. Jednak po obsahovej stránke, keďže požívanie stimulujúcich nápojov je bohatým zdrojom námetov – od farbistých delírií, cez neblahé vplyvy na sociálne väzby až po strasti odvykacích kúr. Alkohol je tiež priamym účastníkom života literátov, či už ako uvoľňovač fantázie, alebo útočisko pri kreatívnom bloku. Výsledkom tohto vzťahu môže byť jednak kánonická literatúra (Jack London – Démon alkohol či Rudolf Sloboda – Stratený raj), alebo skôr anekdotický záznam pijackých príbehov z pera priameho účastníka.

Štyridsiatnik Milo Janáč sa autorsky ujíma alkoholu skôr tým druhým spôsobom. Jeho spis na prvý pohľad pôsobí ako kalendár opilca, ktorý z titulu funkcie výčapníka zbiera za pultom gelnickej krčmy úsmevno-tragické príhody. Takto sa napríklad dozvieme, ako zúfalý barman po záverečnej zamkne spolu s podnikom aj neprispôsobivých návštevníkov. A tí mu cez noc zo zúrivosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Kultúra

Teraz najčítanejšie