Denník N

Chcela sa venovať seniorom, na ktorých nikto nemá čas. Začala ich voziť na rikši

Petra. Foto – archív Petry Tamášovej
Petra. Foto – archív Petry Tamášovej

Petra Tamášová začala projekt Rikshow must go von. S dobrovoľníkmi chodí do zariadenia pre seniorov v Ružinove a seniorov vozí po parku.

Petra Tamášová sa zapájala do viacerých dobrovoľníckych projektov, až si napokon jeden sama vymyslela. Spolu s ďalšími dobrovoľníkmi sa venujú dôchodcom, na ktorých ich vlastné rodiny väčšinou už nemajú čas.

Prečo ste začali s projektom vozenia seniorov na rikšiach?

Na Sokratovom inštitúte, kde študujem, si každý študent musí vytvoriť mikroprojekt, ktorý by mal byť filantropický a odzrkadľovať, čo daný človek vníma ako problém a čo by chcel riešiť. Inštitút nám pomáha projekt napísať, vytvoriť a potom nás aj dotlačí, aby sme ho realizovali. Rozmýšľala som, čo by som chcela zmeniť, a vychádzala som z mojich zážitkov so starou mamou, s ktorou trávim veľa času. Uvedomila som si, koľko času jej venujem a že je mnoho seniorov, ktorí nemajú nikoho, kto by sa im venoval. Preto sú často osamelí. Pôvodne mal byť projekt zameraný na seniorov, ktorí žijú sami v bytoch, ale nakoniec spolupracujeme so zariadením pre seniorov. Práve v domovoch sú ľudia, na ktorých rodiny nemajú takmer vôbec čas alebo už rodinu nemajú.

Spolupracujete so zariadením v Ružinove. Prečo ste si ho vybrali?

V Ružinove bývam a chcela som, aby som do zariadenia mohla chodiť. Predtým, ako som sa dohodla v tomto zariadení, bola som v dvoch domovoch. Jeden z nich nás odmietol, boli tam neochotní a nápad sa im nepáčil. V druhom boli len ležiaci klienti, tam by sa to nedalo realizovať. V treťom zariadení nás prijali ústretovo a nápad sa im páčil. Prekvapilo ma to, lebo som si po tých prvých dvoch domovoch myslela, že to bude problém.

Koľko jázd ste s dôchodcami urobili?

Mali sme najskôr testovacie jazdy – prišli sme s požičanou rikšou, lebo sme chceli vedieť, či by seniori vôbec mali o to záujem. Bolo to celkom úspešné. Odkedy to funguje, prišli každý týždeň – dva dni v týždni – traja až štyria dobrovoľníci. Za hodinu stihnú dve alebo tri jazdy. Dobrovoľníci sa nám hlásia stále, takže môžeme fungovať.

Dobrovoľníci. Foto – archív

Ako to s nimi funguje?

Ak som doma, tak do domova zájdem, ale funguje to aj bezo mňa. Máme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie