Denník N

Čaputová ohlásila prezidentskú kandidatúru: Nechcem byť len bilbordom Progresívneho Slovenska

Zuzana Čaputová ohlasuje kandidatúru. Foto – TASR
Zuzana Čaputová ohlasuje kandidatúru. Foto – TASR

Právnička bojujúca proti skládke v Pezinku a podpredsedníčka Progresívneho Slovenska oficiálne ohlásila prezidentskú kandidatúru.

Právnička Zuzana Čaputová, ktorá je podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska, oficiálne ohlásila kandidatúru na prezidentku.

„Celý svoj život som sa venovala pomoci slabším. Vždy išlo o nerovný boj. Na Slovensko treba vrátiť dôveru v spravodlivosť,“ povedala.

Pri oznámení o kandidatúre hovorila o kauze pezinskej skládky, proti ktorej bojovala. Povedala, že ju táto kauza postavila proti mocným ľuďom Smeru a podnikateľom ako napríklad Marián Kočner.

„Bol to ťažký príbeh, ktorý trval 14 rokov, prešli sme si všeličím, obavami, strachom, ale napokon sme zvíťazili. Podobný príbeh nemožného na možné bolo aj zrušenie Mečiarových amnestií.“

Kto bude nový Kiska? Pozývame vás na prvú prezidentskú debatu Denníka N. V stredu 30. mája budú v bratislavskej Novej Cvernovke diskutovať Róbert Mistrík, Zuzana Čaputová a Maroš Čaučík.

Nechcem byť bilbordom progresívcov

Čaputová len vlani v decembri vstúpila do hnutia Progresívne Slovensko (PS), ktoré vedie Ivan Štefunko. Nová strana v prieskumoch dosahuje podporu medzi tromi až štyrmi percentami.

Právnička na otázku, či cieľom jej kandidatúry nie je najmä zviditeľnenie mimoparlamentného subjektu, odpovedala, že keby sa na sto percent nechcela stať prezidentkou, do súboja by nešla.

„Nebolo to vôbec jednoduché rozhodnutie, neurobila by som krok, ktorý by znamenal, že som bilbordom Progresívneho Slovenska,“ povedala.

O možnej podpore už rokovala so stranou Spolu Miroslava Beblavého, no táto druhá nová strana Čaputovú zatiaľ nepodporila. Prezidentská kandidátka chce rokovať aj s ďalšími stranami, vylúčila však Kotlebu, Smer a SNS.

Naopak, ak by sa ju rozhodol podporiť súčasný prezident Andrej Kiska, potešilo by ju to. Ku Kiskovi povedala, že si váži, akým spôsobom vykonával svoj mandát.

Čaputová si na financovanie kampane zriadila transparentný účet. Povedala, že neráta s milionárskou kampaňou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie