Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O mužoch a ženách podľa psychológa a svetovej celebrity Jordana Petersona

Foto – Filip Struhárik
Foto – Filip Struhárik

Kanadský psychológ Jordan Peterson je dnes veľká celebrita, jeho prednášky na Youtube sledujú milióny ľudí, len na dobrovoľných príspevkoch vyzbiera mesačne 80 tisíc dolárov a za 45-minútovú osobnú konzultáciu na Skype berie 200 dolárov.

Peterson našiel dieru na trhu – hlása nadvládu mužov, ktorá je podľa neho prirodzená, poriadok je mužský princíp, chaos je ženský. Novinárka The New York Times Nellie Bowlesová sa k Petersonovi dostala až domov, strávila s ním dva dni a napísala o ňom reportáž, v ktorej sa ani veľmi nesnaží skrývať svoje zhnusenie, novinárske remeslo ju však núti poctivo opisovať všetko, čo videla a počula.

Nemá zmysel nariekať nad tým, že chaos je ženský princíp, tak to jednoducho je a vždy to tak bolo, vysvetľuje Peterson novinárke. Keby sme zmenili základné ľudské princípy, už by sme neboli ľuďmi, hovorí jej vo svojom dome, kde sú po stenách vyvesené obrazy vykresľujúce krutosť sovietskych gulagov. „Marx ožíva,“ vysvetľuje. Na námietku, že musí byť stresujúce žiť medzi takými obrazmi, odpovedá, že život sám je stresujúci.

Svojim pacientom radí, aby sa vzchopili, prijali zodpovednosť a viedli čestný život. „O týchto veciach sme nehovorilli od 60-tych rokov,“ tvrdí. Pochopiteľne, Jordan Peterson je hlboký odporca politickej korektnosti.

Svoje úvahy o ľuďoch odvíja od starých mýtov, tradícií a biblických alegórií. Na otázku, čím nás tieto mýty dnes oslovujú, odpovedá, že sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vzťahy

Komentáre

Teraz najčítanejšie