Denník N

Šéf Amazonu Bezos chce kolonizovať Mesiac. Ak chceme zachrániť Zem, musíme z nej odísť, hovorí

Ilustračná foto – Blue Origin
Ilustračná foto – Blue Origin

Slovenský odborník súhlasí, že ľudstvo má vážne dôvody, prečo ísť do vesmíru.

Keď sa v roku 1982 reportér denníka Miami Herald pýtal vtedy 18-ročného Jeffreyho Prestona Bezosa, čo chce v živote dosiahnuť, dostal netypickú odpoveď. Jeden z najšikovnejších maturantov na miestnej strednej škole vtedy povedal, že chce stavať „vesmírne hotely či zábavné parky pre dva až tri milióny ľudí na orbite“.

„Celá myšlienka je o tom, aby sme zachránili Zem. Cieľom je mať možnosti evakuovať ľudí. Z planéty by sa stal park,“ povedal 18-ročný mladík.

Odvtedy prešlo 36 rokov a mnohé sa zmenilo. Jeffreyho Prestona Bezosa pozná svet ako Jeffa Bezosa, muža, ktorý založil spoločnosť Amazon, kúpil denník Washington Post a tento rok sa stal najbohatším človekom na planéte.

No jeho plány zostávajú rovnaké. Bezos chce aj naďalej kolonizovať vesmír, pretože je to jediná možnosť, ako ľudstvo môže rásť. A keďže má virtuálne na účte 133 miliárd dolárov a založil spoločnosť Blue Origin, ktorá vyvíja vesmírne rakety, nie je to už len snívanie maturanta.

Jeff Bezos je momentálne najbohatším človekom na svete. Foto – TASR/AP

Reálnejší je Mesiac

Kým Elon Musk chce poslať prvých ľudí na Mars, Jeff Bezos je trochu realistickejší. Spomína v prvom rade kolóniu na Mesiaci. O svojich vizionárskych predstavách hovoril cez víkend na Konferencii vesmírneho vývoja v Los Angeles.

„Budeme musieť opustiť túto planétu. Bude to pre planétu lepšie. Budeme chodiť hore a dolu, ale tí, ktorí budú chcieť zostať, zostanú,“ povedal Bezos podľa portálu Geek Wire.

Budovať kolónie vo vesmíre nie je z jeho pohľadu len naša voľba, ale nevyhnutnosť. „Alternatívou je nehybnosť,“ povedal. Ľudská civilizácia podľa neho prestane rásť a rozvíjať sa, keďže tomu budú brániť environmentálne a iné mantinely. Napríklad obmedzené zdroje energie a aj preľudnenosť planéty.

„Nie je to budúcnosť, akú by som chcel pre moje vnúčatá a vnúčatá mojich vnúčat,“ dodal.

Prežitie civilizácie

Môže to znieť veľmi odvážne, no napríklad slovenský astrofyzik Ján Baláž v mnohom z toho súhlasí. Postaviť na Mesiaci kolóniu je podľa neho možné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie