Denník N

V debate O päť minút dvanásť by mal otázky klásť Jozef Hajko, ktorý šéfoval Trendu

Martin Strižinec a Jozef Hajko, starý a nový moderátor O päť minút dvanásť. Foto – TASR/Societas
Martin Strižinec a Jozef Hajko, starý a nový moderátor O päť minút dvanásť. Foto – TASR/Societas

Hajko patril v minulosti k známym ekonomickým novinárom, neskôr sa venoval aj histórii. Pracoval aj pre politikov, bol poslaneckým asistentom SDKÚ.

Vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) už vybralo moderátora, ktorý má nahradiť Martina Strižinca v politickej diskusnej relácii O päť minút dvanásť.

S veľkou pravdepodobnosťou bude po letnej prestávke klásť otázky Jozef Hajko, bývalý šéfredaktor Trendu a zakladateľ Podnikateľskej aliancie Slovenska. V minulom volebnom období pracoval v parlamente ako asistent poslanca Jozefa Mikuša (SDKÚ).

Denníku N výber potvrdil riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. „Rokujeme s pánom Hajkom a v týchto rokovaniach sme pomerne ďaleko,“ povedal.

„Martin Strižinec už po mojom príchode povedal, že je unavený, robí to päť rokov a rád by mal už aj nejaký víkend. Preto sme hľadali nového moderátora. Mali sme rokovania aj s inými, áno, dnes rokujeme s pánom Hajkom a uvidíme, ako to dopadne.“

Strižinec už avizoval koniec

RTVS vysiela O päť minút dvanásť na Jednotke v nedeľu. Reláciu pravidelne pozerá okolo štvrť milióna divákov, pri výnimočných udalostiach sledovanosť debaty rastie. Vydanie po župných voľbách vlani v novembri sledovalo až 400-tisíc ľudí, prvú debatu po vražde Jána Kuciaka videlo viac ako 600-tisíc divákov.

Súčasný moderátor Strižinec svoj koniec v relácii avizoval už začiatkom roka. „Áno. Život je zmena. Je to moje osobné rozhodnutie, ktoré dozrievalo dlhší čas. Rozprával som sa o tom už aj s bývalým vedením,“ vysvetľoval Strižinec.

„Cítim potrebu skúsiť niečo iné, debatovať s inými ľuďmi o iných veciach. Po štyroch rokoch som presýtený každodennou politikou, a keď sa rozprávam s ľuďmi, ktorých stretávam, tak mi z toho vychádza, že nie som sám.“

Foto – RTVS

Rezník Denníku N povedal aj to, že pri rozhlasovej debate Sobotné dialógy, ktorú vysiela Rádio Slovensko v sobotu, zmenu na poste moderátora nechystajú a s Branislavom Dobšinským rátajú aj v septembri.

Martin Strižinec sa v RTVS s kolegami strieda aj pri moderovaní Správ a komentárov, ktoré sa vysielajú štyrikrát do týždňa večer na Dvojke.

Hajko už v RTVS pôsobí

Jozef Hajko je v brandži považovaný za rešpektovaného novinára, skôr s konzervatívnejším pohľadom na spoločnosť aj na ekonomiku. V súčasnosti píše napríklad pre Postoj, pravidelne bloguje aj na Denníku N. Veľkú pozornosť venuje historickým témam, napísal knihy o spolužití Slovákov či Maďarov aj o vojnovom Slovenskom štáte (s názvom Nezrelá republika).

Hajko je publicista, ktorý vecne písal aj o spolužití Rómov a Slovákov, ohlas mala jeho kniha Hoď do mňa kameňom, v ktorej sumarizoval dejiny Rómov a ich život na našom území od Uhorska až po súčasnosť. Úryvok z knihy zverejnil aj Postoj.

V RTVS pôsobí už dnes, je jedným z autorov rozhlasovej relácie Dejiny.sk, ktorej zostavu menil Rezník so svojím manažmentom začiatkom roka. Zmena prišla krátko po tom, čo sa poslanec Anton Hrnko sťažoval na diskusiu o rozpade Československa, ktorej autormi predtým boli výhradní tvorcovia relácie Dejiny.sk, Róbert Kotian a Peter Turčík.

Vybraní moderátori debaty O päť minút dvanásť. Martin Strižinec, Marta Jančkárová, Maroš Stano, Radovan Slobodník, Beáta Oravcová (dnes Lipšicová) a Michal Dyttert, Braňo Závodský a Ľuba Oravová.

Na poste moderátora O päť minút dvanásť sa za posledných 15 rokov vystriedalo množstvo moderátorov. V roku 2002 z relácie odišli napríklad Michal Dyttert a Beáta Oravcová (dnes Lipšicová), lebo im ich nadriadený Igor Zemanovič pretláčal do diskusie vtedajšieho predsedu ANO Pavla Ruska. Zemanovič sa nedávno do televízie vrátil ako editor.

O päť minút dvanásť už moderovali aj Marta Jančkárová, Maroš Stano, Radovan Slobodník, Braňo Závodský, Ľuba Oravová či Ivan Janda. Slovenská televízia mala nedeľnú debatu aj v 90. rokoch, jej názov bol Kroky a moderovala ich Adriana Hosťovecká či neskôr aj Igor Zemanovič.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie