Denník N

Boris Valábik: Začínam spolupracovať s hokejovým zväzom, nechcem zostať len pri rečiach

Boris Valábik. Foto N – Peter Kováč
Boris Valábik. Foto N – Peter Kováč

Do pozornosti sa dostal vďaka úlohe televízneho analytika. „Ja som však len posol, nesiem správu z Ameriky na Slovensko,“ hovorí Valábik.

Igor Tóth zostal trošku prekvapený, keď som si s ním v štúdiu dovolil nesúhlasiť, hovorí Boris Valábik. V televízii však nechce zostať ticho, keď sa mu niečo nepozdáva. „Ak mám hovoriť svoj názor, musím byť konkrétny. Inak by to zostalo neutrálne, nemastné-neslané. Alibizmus, to nemám rád.“

V rozhovore sa dočítate aj:

  • čo bude Valábik robiť na hokejovom zväze;
  • prečo je v televíznom štúdiu taký priamy;
  • ako naňho reagujú ľudia, keď ho zbadajú v policajnej uniforme;
  • ako hodnotí uplynulé MS;
  • čo očakáva od budúcoročného domáceho šampionátu a
  • akú kvalitu má slovenská liga.

Tvrdíte, že nám chýba odbornosť pri tréneroch. Nechceli by ste sa tomu venovať?

Začínam sa aktívne zapájať. Ide o prácu v rámci zväzu a reprezentácie, nie je to len o mne. Som veľmi rád, že sa to začalo riešiť. Vďakabohu, Miro Šatan je generálnym manažérom, lebo slovenský hokej už bol polomŕtvy. Dovolím si tvrdiť, že kompetentní ľudia stále narážajú na veľký odpor. Mrzí ma, že chalani ako Miro Šatan, ktorých by sme mali nosiť na rukách, sa stále stretávajú s rozmýšľaním typu „takto je to dobré, netreba nič meniť“. Bytostne mi prekáža, keď niekto obhajuje súčasný stav len pre to, že je mu v ňom dobre. Ak niekto povie, že netreba nič v slovenskom hokeji zmeniť, je to šialené a nepochopiteľné.

Švajčiari a Nemci chceli byť ešte pred piatimi rokmi ako my a pozrite sa, kde sú teraz. Viete, čo to zmenilo? Angažovali trénerov, ktorí priniesli to, čo teraz k nám priniesli Craig Ramsay a Jukka Tiikkaja (metodik, kompletný rozhovor s ním nájdete tu, pozn. redakcie). Nemyslím si však, že tieto novinky niekde narážali na taký odpor ako na Slovensku. Konečne sa tu niečo robí. Doteraz boli snahy, ale vždy stroskotali, lebo každý mal iný názor.

Preto som nechcel zostať len pri rečiach. Ak mám pocit, že viem pomôcť, prečo nie. Hlavne ak to vidia aj tí, čo sú za to zodpovední.

Bude to práca s deťmi?

Budem riešiť dve línie. Jedna z nich by bola práca s mládežou.

Výber najlepších momentov z rozhovoru s Borisom Valábikom:

Boris Valábik

narodil sa 14. februára 1986 v Nitre. Bývalý hokejový reprezentant, v NHL odohral 80 zápasov. Pôsobil v Atlante Trashers, Komete Brno, Piešťanoch, v Kazachstane, Anglicku aj nižšej alpskej súťaži. V súčasnosti pracuje ako policajt na obvodnom oddelení v Nitre a televízny analytik.

V televízii nechcem byť alibista

Ako prišlo k vašej spolupráci s RTVS?

Na jeseň 2017 mi zavolal komentátor Paľo Gašpar. Bol som vtedy na policajnej škole. Zdá sa mi, že to bolo po článku, ktorý vyšiel v Denníku N. Asi si všimol, že som skončil s hokejom. Bol som vďačný, povedal som mu, že ma to zaujíma. Videl som v tom v minulosti medzery, niekedy mi nesedelo, čo sa rozoberalo v štúdiu. Išiel som do toho rád, lebo som si myslel, že to budem robiť dobre. Otázka však je, či to, čo som sa naučil a mám v hlave, viem aj odovzdať fanúšikom tak, aby to pochopili.

Vnímate reakcie ľudí, ktoré sú pozitívne?

Áno, a som za ne vďačný. Nerobil by som to, ak by boli zlé ohlasy alebo by som cítil, že neviem svoje vedomosti posunúť ďalej. Toto robím pre fanúšikov, kým hokej som ako defenzívny obranca robil pre úspech tímu. Vedel som, že obranné zákroky, vypichnutia pukov alebo zblokovania striel zo mňa obľúbenca u fanúšikov nespravia. No tak ako ma učili, bol som hrdý na rolu, ktorú som v klube mal, a čierna robota ma bavila.

Viete však byť aj kritický. Ako na to ľudia reagujú?

Odrastal som na zámorských televíznych analytikoch v TSN a ESPN. Keď rozoberali veci, bola to debata. Ak sme počas tretiny v RTVS s niečím nesúhlasili, inicioval som, nech to povieme aj naživo. Moderátor s tým nemal problém. Mal som svoj názor, aj keď nemusel byť správny, nech posúdia diváci. V zahraničí to tak funguje, niekedy idú až do extrému, tam by som to už hnať nechcel. Chcel som len komunikáciu.

Veľký ohlas vyvolalo, keď ste nesúhlasili s analýzou Igora Tótha.

Zdalo sa mi, že zostal trošku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie