Denník N

Policajným prezidentom bude Lučanský, viceprezidentku Maškárovú chvália aj kritici

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Šéf inšpekcie ministerstva vnútra už vysvetľoval niekoľko rôznych podozrení aj blízky vzťah k Robertovi Kaliňákovi. Ak chcel Jaromír Čižnár rozpútať peklo, teraz má príležitosť.

Novým policajným prezidentom sa stane Milan Lučanský, ktorý je teraz šéfom inšpekcie ministerstva vnútra. Povedala to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). Prvou policajnou viceprezidentkou bude Jana Maškárová z Národnej protizločineckej jednotky, druhým viceprezidentom sa stáva Róbert Bozalka, doterajší zástupca krajského riaditeľa v Trnave. Ten vo funkcii nahradí Ľubomíra Ábela, ktorý na konci júna odchádza do civilu.

Doterajší policajný prezident Tibor Gašpar odchádza do civilu vo štvrtok. Saková mu na tlačovke ďakovala za „veľmi dobre odvedenú prácu“. Gašpar je ďalším verejným činiteľom, ktorý po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej po nátlaku verejnosti a veľkých protestoch odišiel z funkcie. Skončili aj premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák.

Dočasný šéf, na ako dlho, nevieme

Lučanský, ktorý je v polícii od roku 1990, má byť šéfom polície len dočasne, kým začne platiť nový zákon o spôsobe menovania policajného prezidenta. Ten ešte nie je schválený a nie je jasné, kedy sa tak stane.

Nový policajný prezident. foto N – Vladimír Šimíček

Výber Lučanského znamená, že Sakovej sa nepodarilo nájsť do funkcie policajného prezidenta kandidáta, ktorý by nefiguroval v žiadnej kauze a nemusel v minulosti odpovedať na viaceré podozrenia. To prvé sa v prípade Lučanského týkalo úteku mafiána Karola Mella zo Slovenska na Belize.

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak ešte v roku 2010 o Lučanskom a jeho kolegoch Ivanovi Ševčíkovi a Jozefovi Mičietovi povedal: „Kým boli policajtmi oni, Mello bol sústavne na úteku. Keď odišli, podarilo sa nám ho zadržať.“ Všetci traja za to Spišiaka zažalovali a podali naňho aj trestné oznámenie. Odmietali, že by za útek Mella zodpovedali a tvrdili, že to boli oni, kto bojoval proti mafii – spolu s terajším prvým námestníkom generálnej prokuratúry Petrom Šufliarskym dostali Mikuláša Černáka do väzenia. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Policajný prezident

Slovensko

Teraz najčítanejšie