Denník N

Andrej Kiska má problém a nerieši ho dobre

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Prezident sa pri téme svojich daní nechce nechať zatlačiť do kúta, ale nezvolil si sympatický spôsob.

Neznámy dobrodinec zásobuje niektoré médiá anonymami o prezidentovi. Andrej Kiska v nich vyzerá ako človek, ktorý pri svojej volebnej kampani úmyselne podvádzal štát.

Je jasné, že úniky daňových dokumentov – ak sú pravé – Kiskovej firmy KTAG sú protizákonné a že ide o jasnú účelovku. Hlavným podozrivým je Smer, ale určite nie jediným. Jasné je aj to, že ak by aj boli všetky obvinenia zo zlého účtovania kampane a z uplatňovania neoprávnených vratiek DPH pravdivé, ani zďaleka by nešlo o taký problém, ako keď u Fica zarábali milióny vlastnou hlavou. Stále by totiž platilo, že svoju kampaň Kiska zaplatil z vlastných čestne zarobených peňazí.

Navyše mnohé z toho, čo sa teraz prezentuje ako novinka, sme vedeli. Vedeli sme, že Kiska zle účtoval náklady na kampaň, vedeli sme, že podával dodatočné daňové priznania, a vedeli sme, že štátu vracal desaťtisíce eur, ktoré od neho predtým KTAG neprávom dostala.

Toto všetko sú poľahčujúce okolnosti, ale nie dostatočné na to, aby sa prezident tváril, že žiadny problém neexistuje. Existuje a môže sa zhoršovať.

Prvý rozmer je politický.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie