Denník N

Slovensko rozvráti Marakéšska deklarácia. Už týždne sa šíri hoax, na ktorý štát nevie reagovať

Hoaxy o migrantoch sa u nás šíria už tri roky. K najslávnejším patrí fotka lodi plnej migrantov, ktorí sa údajne práve vyloďujú v Európe. Fotka v skutočnosti pochádza z roku 1991, je na nej loď La Vlora, ktorej kapitán bol vtedy nútený priviesť 20-tisíc Albáncov do Talianska. Foto – Wikipedia
Hoaxy o migrantoch sa u nás šíria už tri roky. K najslávnejším patrí fotka lodi plnej migrantov, ktorí sa údajne práve vyloďujú v Európe. Fotka v skutočnosti pochádza z roku 1991, je na nej loď La Vlora, ktorej kapitán bol vtedy nútený priviesť 20-tisíc Albáncov do Talianska. Foto – Wikipedia

Nezáväzný dokument, ktorý by si pred pár rokmi nik nevšimol, straší užívateľov Facebooku. Štát sa pokúšal vysvetliť, o čo v ňom ide, ale márne.

Má exotický názov, týka sa migrantov a médiá si ju príliš nevšímali. Táto kombinácia stačila na to, aby vznikol hoax, ktorý už tri týždne ovláda slovenský Facebook.

V prvej polovici mája začali ľudia zdieľať informácie o tom, že podľa Monackej deklarácie musí Slovensko prijať 11-tisíc Afričanov, a to hneď od 1. júla 2018. Potom si niekto všimol, že neexistuje Monacká deklarácia, ale Marakéšska, a poplašné správy mohli pokračovať.

Napríklad sudca Najvyššieho súdu a možný kandidát na prezidenta Štefan Harabin nahral video, v ktorom povedal, že do Európy príde 150 až 200 miliónov Afričanov.

„To je smrteľné ohrozenie občanov Slovenska, existenčné ohrozenie nášho suverénneho štátu. Chcú mať naše rodiny znásilnené deti, chceme mať rozbité výklady a zóny, kam sa polícia neodváži vkročiť?“ pýtal sa Harabin na videu, ktoré má viac než 40-tisíc zhliadnutí.

Štát sa na tieto zvesti pokúsil odpovedať. Ministerstvo zahraničia opakovane vysvetľovalo, že sa nechystá žiadne prijatie migrantov. Pridala sa aj facebooková stránka polície, ktorá to označila za nezmysel.

„Dostávajú sa k nám neuveriteľné správy o tom, že 1.7. príde na Slovensko 11 000 migrantov a nastane tak genocída slovenského národa. Je to absolútny hoax,“ napísala polícia v polovici mája.

Nepomohlo. Tento týždeň na marakéšsku vlnu nabehla facebooková stránka „Zdrojj“, čo je premenovaná stránka Ľubo Huďo Fanclub. Zverejnila obrázok, kde sú vymenované povinnosti, ktoré údajne vyplývajú z Marakéšskej deklarácie.

Obrázok má za dva dni okolo tritisíc zdieľaní. Ľudia sa v komentároch predbiehajú v nadávaní na politikov, ktorí zradili národ. Podľa projektu blbec.online ide momentálne o tretí najúspešnejší dezinformačný príspevok za celý týždeň.

Čo na to hovorí štát? „Je smutná skutočnosť, že hoaxy a konšpiračné teórie majú väčšiu sledovanosť a verí im viac ľudí, než pravde,“ poznamenáva hovorca ministerstva zahraničia Peter Susko.

Príbeh o Marakéšskej deklarácii tak môže slúžiť aspoň ako cenná lekcia, z ktorej sa úradníci môžu poučiť.

1. Ako sa zrodila Marakéšska deklarácia

Marakéšsku deklaráciu si možno prečítať v angličtine na stránkach Európskej komisie. Vznikla ako súčasť takzvaného Rabatského procesu, čo je dlhodobý dialóg európskych štátov a afrických štátov o riešeniach v oblasti migrácie.

Politici týchto krajín sa už dvanásť rokov stretávajú na pravidelných konferenciách, na ktorých sa obvykle prijme deklarácia. V novembri 2014 sa Slovensko takýmto spôsobom pridalo k Rímskej deklarácii o migrácii, čo si však vtedy nik nevšímal.

Zatiaľ posledná konferencia prebehla začiatkom mája v marockom meste Marakéš. Zúčastnil sa na nej napríklad český minister vnútra Lubomír Metnar, zo slovenskej vlády tam nebol nikto. Žiadny zo slovenských ministrov ani jej text formálne nepodpísal. Slovenská diplomacia sa k deklarácii pridala tak, že náš veľvyslanec v Bruseli jej na diaľku vyjadril podporu.

2. Čo je a nie je v Marakéšskej deklarácii?

V texte nie je ani slovo o tom, že by Slovensko muselo prijať Afričanov, no obsahuje niektoré pasáže, ktoré sa dajú vysvetľovať ako podpora migrácie.

„Cieľ číslo tri: Podporovať riadenú migráciu a mobilitu obzvlášť mladých ľudí a žien medzi Európou a severnou, západnou a strednou Afrikou a v rámci týchto regiónov,“ píše sa v deklarácii.

Sú tam však aj pasáže, ktoré si odporcovia deklarácie na Facebooku nevšímajú. Dokument napríklad spomína opatrenia proti nelegálnej migrácii a prevádzačstvu. „Cieľ číslo sedem: budovať kapacity s kompetenciou v oblasti hraničných kontrol a boji proti pašovaniu migrantov a obchodu s ľuďmi.“

Čo je však najpodstatnejšie: Marakéšska deklarácia nie je  medzinárodnou zmluvou, ktorá by Slovensko k niečomu nútila. Je to len politické vyhlásenie, ktoré je právne nezáväzné.

„Je teda principiálny nezmysel hovoriť o tom, že by Slovensku z deklarácia vyplývala nejaká povinnosť. A už vôbec z nej nemôže vyplývať záväzok presídľovať konkrétne počty ľudí k nejakému dátumu,“ opakuje ministerstvo.

3. Ako si deklaráciu upravili dezinformátori?

Marakéšsku deklaráciu si nenechal ujsť nikto, pre koho je strašenie migrantmi hlavnou témou.

Podľa Českej televízie o nej prvý napísal český dezinformačný web Parlamentní listy. V pondelok 7. mája zverejnil článok s titulkom: „Afričania do Európy, podpísal Babišov minister v Afrike. Maďarsko: toto zmení populáciu Európy, nepodpisujeme“.

Článok sa masovo šíril Facebookom, okamžite na tému naskočili aj ďalšie české i slovenské weby. „Pripravuje sa lavína migrantov z Afriky, podporená legislatívou na európskej aj národnej úrovni,“ napísal o deň neskôr server Slobodný výber.

Pridali sa aj kotlebovci. Poslankyňa Natália Grausová na parlamentnej schôdzi v polovici mája opisovala, ako Slovensko bude musieť povinne prijať Afričanov a ešte im platiť aj ubytovanie, 800 eur vreckového

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie