Denník N

Za Kotlebov návrh ani v gumených rukaviciach

Môžu nastať situácie, keď je z morálneho hľadiska možné či dokonca nutné nejaký princíp porušiť, návrh kotlebovcov medzi ne nepatril.

Autor je verejný teológ

Takto pred dvoma rokmi som sedel s priateľom v jednom z washingtonských bistier – vzdialenom niekoľko blokov od Bieleho domu – a prirodzene prišla reč aj na blížiace sa prezidentské voľby. Priateľ má bližšie k republikánskej strane a súčasne je presvedčený, že okrem dobrých politických postojov by mal byť americký prezident osobou s vysokým morálnym kreditom. Voči prezidentskému kandidátovi Donaldovi J. Trumpovi mal ako veriaci kresťan vážne výhrady, ale nebol súčasťou hnutia „Never Trump“. Povedal, že ak dá pánovi Trumpovi svoj hlas, urobí tak v „gumených rukaviciach“ a potom si dá „dlhú sprchu“.

Hoci sa môj priateľ vyjadril hovorovou rečou, jeho rozhodnutie bolo výsledkom seriózneho morálneho uvažovania, ktorého je – s doktorátom v etike z prestížnej univerzity – nepochybne viac než schopný. To, samozrejme, nezaručuje správnosť jeho etickej teórie ani jej aplikácie na konkrétnu politickú situáciu, no rozumný človek sa nad jeho perspektívou prinajmenšom zamyslí alebo požiada o jej bližšie objasnenie.

V základných kontúrach sa naše prístupy k morálnym otázkam zhodujú – obaja si myslíme, že tak deontologické, ako aj teleologické teórie sú pre politickú etiku neadekvátne, a zastávame prístup, ktorý možno označiť ako „etika zodpovednosti“. Ja som ho v minulosti označil aj termínom „principiálny pragmatizmus“ a čitateľ sa môže o ňom viac dozvedieť z článku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie