Denník N

Dal potopiť juhokórejskú loď, teraz rokuje o zmierení. Kimov verný generál prišiel do New Yorku

Spojené štáty a Severná Kórea pokračujú v rokovaniach o stretnutí Trumpa s Kim Čong-unom.

“Máme za sebou dobrú pracovnú večeru v New Yorku. Dali sme si steak, kukuricu a syr,” napísal v stredu na Twitteri americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Vyzerá to ako klasické politické PR, ďalšie z mnohých stretnutí šéfa americkej diplomacie. No v tomto prípade bol hosť špeciálny. Pompeo sa stretol s Kim Jong-čcholom, štvorhviezdičkovým severokórejským generálom a  Kim Čong-unovou pravou rukou.

Ako pripomína Guardian, deväťdesiatminútové stretnutie bolo o to zaujímavejšie, že generál je na sankčnom zozname a vstup do USA má zakázaný. Na to, aby mohol za Pompeom priletieť do New Yorku, museli Američania sankcie proti nemu dočasne zrušiť.

Kim Jong-čchol je najvplyvnejší Severokórejčan, ktorý navštívil Spojené štáty od roku 2000. Aj vtedy Američania s KĽDR hovorili o denuklearizácii a pripravovali stretnutie Billa Clintona a Kim Čong-ila, otca súčasného diktátora. Rokovania stroskotali.

Poznal všetkých Kimovcov

Kim Jong-čchol nie je v žiadnom príbuzenskom vzťahu so severokórejským vodcom. Kim Čong-un mu však dôveruje a generál je jeho pravou rukou. Sedel vedľa neho počas dvoch návštev Číny, spolu s diktátorom išiel aj na rokovania s juhokórejským prezidentom.

Svoje postavenie si podľa odborníkov na Severnú Kóreu z portálu 38north.org získal tvrdou prácou a výsledkami, nie konexiami a protekciou. 72-ročný generál je údajne nadpriemerne inteligentný a ovláda niekoľko jazykov. Pracoval už pre otca aj starého otca Kim Čong-una a v začiatkoch svojej kariéry bol dokonca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie