Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O spore o najstaršiu civilizáciu, ktorý vedie India s Čínou

Hinduistický svätý muž. Foto - Tasr/Ap
Hinduistický svätý muž. Foto – Tasr/Ap

Politici dvoch najľudnatejších štátov chcú vychovať novú generáciu fanatikov presvedčených o výlučnosti národa.

Keď slovenskí nacionalisti blúznili o „starých Slovákoch“ a „kolíske Slovanstva“, mohlo to byť na smiech, ale keď spor o najstaršiu civilizáciu na svete vedú veľmoci ako India a Čína, žarty idú nabok. Na čele oboch štátov sú nacionalisti Narenda Modi a Si Ťin-pching, ktorí chcú vychovať novú generáciu fanatikov presvedčených o výlučnosti národa a míňajú veľké peniaze na tvorbu mýtov a podporu historikov a archeológov.

Téme sa venuje Jamil Anderlini z Financial Times a v úvode cituje britského (marxistického) historika Erica Hobsbawma, ktorý na adresu historikov povedal, že sú „pre nacionalizmus tým, čím sú pestovatelia maku pre drogovo závislých: dodávame surovinu na trhy“.

Bojovým poľom historického sporu je éra neolitu. Väčšina historikov sa zhoduje, že prvá civilizácia sa zrodila v oblasti, kde sa stretávajú územia dnešnej Sýrie, Turecka a Iránu. Čínski a indickí experti však tvrdia, že to je sprisahanecká teória Západu.

Indickí historici trvajú na tom, že civilizácia sa zrodila v Indii dávno predtým než kdekoľvek inde a až potom sa rozšírila do Eurázie. A trvajú na tom, že základom tejto civilizácie bolo skrotenie koňa, pričom sa odvolávajú na staré hinduistické texty (hinduizmus sa pochopiteľne tiež zrodil v Indii), ktoré sú plné odkazov na kone a konské povozy.

Je tu však problém: najstaršie archeologické nálezy koní v dnešnej Indii pochádzajú zhruba z obdobia 1700 rokov pred naším letopočtom, nálezy v Strednej Ázii však dosvedčujú, že kone tam ľudia osedlávali už skôr.

Z toho vyplýva, že autori starých hinduistických textov zrejme odkazovali na civilizáciu, ktorá sa nachádzala mimo hraníc dnešnej Indie. „Čo sa týka histórie a kultúry, sú Modi a jeho nasledovníci analfabeti,“ povedal Anderlinimu jeden rešpektovaný indický historik, ktorý sa však bál zverejniť svoje meno.

V Číne je situácia podobná, prezident Si Ťin-pching sústreďuje všetky sily na to, aby zdôraznil výnimočnosť Číny a obhájil historickú legitimitu komunistickej diktatúry.

Už od svojho nástupu k moci v roku 2012 buduje mýtus, že jeho vláda je len pokračovaním starovekej imperiálnej tradície a odvoláva sa na ríšu „Veľkého Yu“, ktorá mala existovať už pred štyritisíc rokmi. Čo na tom, že sa nenašiel žiaden archeologický dôkaz o existencii Veľkého Yu a prvé zmienky o čínskej vláde ju posúvajú o tisíc rokov neskôr?

Lenže pre komunistickú stranu je Veľký Yu reálna postava. S pomocou žltého draka a čiernej korytnačky skrotil obrovské povodne a zachránil tvorstvo podobne ako biblický Noe a jeho archa. V čínskych školách sa dnes učia dejiny tak, že Čína je najstaršou civilizáciou, ktorá trvá nepretržite už päťtisíc rokov.

Bolo by to na smiech, keby to nebolo také vážne. Oba obrovské štáty súperia o moc v Ázii a presvedčenie, že jeden z nich reprezentuje najstaršiu civilizáciu na svete, je psychologickou zbraňou veľkého kalibru.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie