Denník N

Načo púšťať do kín niečo, čo tam vôbec nepatrí?

Foto - Vision Film / Medusa Pictures
Foto – Vision Film / Medusa Pictures

Bizarnejší slovenský film ako Parralel sa v našich multiplexoch ešte nepremietal.

Parralel je úplne prvý slovenský celovečerný komiksový film s prvkami fantasy, anime, mystiky a horolezeckej drámy. Celkovo mu toho veľa chýba.  Čo však ľutujete, je, že zatiaľ nemá ani internetové heslo na Česko-Slovenskej filmovej databáze, kde by mohol skleslý divák zážitok vyventilovať a vyhodnotiť tento opus slovom „odpad!“ s počtom nula hviezdičiek.

Recenzent sa cíti trápne a zdráha sa hejtovať taký lacný terč. Napokon sa neminulo nič z verejných peňazí, na snímku sa vyzbierali fanúšikovia na HitHite a celá fáza postprodukcie podľa tvorcov netrvala dlhšie než šesť dní.

Potom si však spomeniete na tých ľudí, čo uveria kampani a možno prídu do kina. Niekto im tú službu spraviť musí.

Fantasy podľa skutočných udalostí

Za pozornosť stojí už to, ako sa film prezentuje. Komiksový film väčšinou vzniká podľa komiksu. Parralel je komiks, ktorý vznikne po filme – ak oň bude záujem. „Lákajú ma nové veci, tak sme urobili nie film z komiksu, ale komiks z filmu,“ vysvetľoval producent Patrizio Gente.

V tlačovej správe autori pripúšťajú inšpiráciu marvelovkami, pred divákmi na premiére niečo také popreli. „Určite nás neovplyvnili marvelovky a nie je to superhrdinský film,“ ohradil sa režisér v tričku s Batmanom a producent v tričku Marvel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie