Denník N

Čo ukázali neskartované dokumenty: Kaliňákova súťaž za 15 miliónov bola predražená o približne 5 miliónov

Denisa Saková a Robert Kaliňák. Foto – TASR
Denisa Saková a Robert Kaliňák. Foto – TASR

Skúmali sme, či obvinenia prokurátora Špirka voči Kaliňákovi môžu mať reálny základ. Dodávky od firmy Tempest sme porovnali s trhovými cenami okolo roku 2010 a objavil sa komfortný priestor na zisk dodávateľa aj štedré úplatky.

Podozrenie z úplatkov pri dodávke a inštalácii častí počítačovej siete od firmy Tempest ministerstvu vnútra v rokoch 2010 až 2012 prvý raz spomenul vo svojom vystúpení v marci prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko. Rozprával o podieloch pre „Roba a Jana“, o ich kamarátovi „Milanovi“, či človeku s prezývkou „Peňaženka“, ktorý napokon organizoval pranie úplatkov.

Ide o jedno z najvážnejších podozrení z korupcie, ktoré sa netýka len bývalého ministra vnútra a bývalého ministra financií. Ide v ňom aj o povesť súčasnej ministerky vnútra Denisy Sakovej, ktorá už vtedy viedla IT sekciu ministerstva vnútra.

V spolupráci s IT špecialistami sme preto preštudovali všetky dostupné zmluvy, faktúry, cenníky a súťažné dokumenty týkajúce sa podozrivej dodávky. Výsledok je zistenie, že táto zákazka za 15 miliónov eur bola predražená tak, že v nej bol priestor na úplatky za približne 5 miliónov eur.

Najmenej o tretinu boli predražené dodávky hardvéru, ktoré tvorili väčšinu kontraktu. Lepšie to nebolo ani pri nákladoch na práce za 1,5 milióna eur pri inštalácii nakúpených komponentov.

Mnoho okolností navyše nahráva podozreniu zo Špirkovho vyšetrovania, že predraženie nebolo dôsledkom neschopnosti Kaliňáka, Sakovej ani ďalších úradníkov, ale že tender bol od začiatku manipulovaný. Firma Tempest vyhrala v takzvanej užšej súťaži s ponukou cien, ktoré mohli o desiatky percent bez akýchkoľvek problémov prebiť desiatky menších aj väčších slovenských IT firiem.

Tempest aj ostatní úplatky opakovane odmietli.

Predraženie hardvéru bolo v prvej zmluve o 30 až 60 percent

Súťažné podmienky, ktoré možní dodávatelia v roku 2009 videli v užšej súťaži, sa nezachovali. Ministerstvo tvrdí, že ich skartovalo. Ani Úrad pre verejné obstarávanie k tomu nemá dokumentáciu. Dochovalo sa len takzvané predbežné oznámenie, ktoré hovorilo o dodávke siete postavenej zo súčiastok od americkej firmy Cisco, ale pripúšťalo aj „ekvivalentné riešenie“ od iných výrobcov.

Faktom je, že vyhral Tempest s ponukou zariadení od Cisca. Táto americká firma bola už vtedy globálny líder v sieťových technológiách. Doteraz je svetová jednotka, nebýva však najlacnejšia.

Aj keď pripustíme, že dodávatelia technológií od iných výrobcov sa o kontrakt nezaujímali, problémom je cena, s ktorou prišiel Tempest vo svojej ponuke.   

Ceny uvedené v rámcovej zmluve, vďaka ktorým Tempest vyhral v roku 2010 súťaž na dodávku sieťových zariadení a komponentov, boli v priemere na úrovni cenníkových cien firmy Cisco. To znamená, že boli prakticky najvyššie možné.

Americká firma svojim zákazníkom nepredáva hardvér za cenníkové ceny, ale robí to cez sprostredkovateľov a vždy so zľavou v desiatkach percent. Cenníkové ceny sú teda pre dodávateľov zariadení od Cisca niečo ako strop, každý lokálny obchodný partner Cisca dokáže nakupovať od Cisca oveľa lacnejšie.  

Veľkosť bežných zliav oproti cenníkovým cenám a pomery na trhu sme konzultovali s dvoma dlhoročnými špecialistami na kúpu a montáž počítačových sietí a ich komponentov.

Peter Vágner je IT špecialista v bankovom sektore, ktorý momentálne pracuje vo Viedni pre finančnú skupinu pôsobiacu v celej strednej Európe. Hovorí, že zľavy sú „od 20 do 30 a viac percent z cenníkovej ceny“.

IT odborník na hardvér Peter Mihálik z firmy Bonet Systems je konkrétnejší. Tvrdí, že zľavy pri obchodoch v stovkách tisíc eur sa pohybujú až do 60 percent z cien v GPL cenníku. GPL (Global Price List) je skratka, ktorú Cisco používa na označenie svojho cenníka platného celosvetovo pre všetkých jeho partnerov.

„Na Slovensku, v Nemecku, Rakúsku a v Českej republike je pomerne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Prokurátor Špirko

Robert Kaliňák

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie