Denník N

Na Šafárikovom námestí v Bratislave sa oddnes pracuje, o dva mesiace by tam mal byť zelený park

Šafárikovo námestie v Bratislave sa dočká revitalizácie. Foto – N
Šafárikovo námestie v Bratislave sa dočká revitalizácie. Foto – N

Po troch rokoch od príprav sa začína s revitalizáciou Šafárikovho námestia v Bratislave. Do dvoch mesiacov by tu mal byť zelený park s lúkou a detským ihriskom.

Šafárikovo námestie konečne dostane novú podobu. Začiatkom roka 2016 vypísalo bratislavské Staré Mesto architektonicko-urbanistickú súťaž. K realizácii dochádza približne s ročným meškaním, no oddnes je táto plocha konečne oplotená a začína sa so stavebnými prácami.

Na mieste, kde v minulosti stál Landererov palác, ktorý dal postaviť bratislavský kníhtlačiar, bude zelený park s detským ihriskom a so samostatným výbehom pre psy.

Miesto, ktorým denne prechádza množstvo ľudí, je už dnes relatívne zelené, no neupravené. O žiadne stromy toto územie nepríde, naopak, nové ešte podľa starostu Starého Mesta pribudnú. Hlavne však stadiaľ zmizne veľa asfaltu a dlažby, nahradia ich mlatové a kamenné chodníky, trávnaté a lúčne plochy.

Autorom projektu je architekt Hans-Michael Földeak, ktorý hovorí, že spolupráca všetkých zainteresovaných má síce ďaleko od ukážkovej, no je to aspoň prvý krok k tomu, ako by to mohlo fungovať, a to je podľa neho veľmi pozitívne.

„Návrh sa neustále vyvíjal, k veľkej zmene došlo ešte aj koncom minulého roka, keď sme sa museli vzdať aleje pozdĺž Gajovej ulice, ale to, čo dnes máme, je dobrá etapa, na ktorej budeme môcť ďalej pracovať,“ hovorí Földeak.

Spustenie stavebných prác oznámili na námestí Jakub Gossányi z HB Reavis, Radoslav Števčík, starosta Starého Mesta, a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto – N
Práce by mali trvať dva mesiace. Začiatkom augusta by teda park mal byť hotový. Foto – N

Stavať vo verejnom priestore nie je jednoduché

Celý projekt iniciovalo Staré Mesto. Jeho súčasťou bol aj participatívny proces, ktorý ukázal, čo od tohto miesta očakávajú ľudia, ktorí tam denne trávia čas alebo ním prechádzajú. Celkové finančné náklady zo strany samosprávy sú 200-tisíc eur, s opravou chodníkov v okolí by to malo byť približne 220-tisíc. Rovnakou sumou má prispieť aj OZ Dobré miesto, ktoré spravuje developer HB Reavis.

Medzinárodnú architektonickú súťaž pôvodne vyhral projekt ateliérov 2021 + LABAK, tí však po rokovaniach s mestom zmluvu nepodpísali a upozornili, že za takto nízko nastavené ohodnotenie nie je reálne projekt vypracovať a doviesť k realizácii.

Ateliér Hansa-Michaela Földeaka skončil na druhom mieste, druhú časť súťaže, ktorá sa týkala územia Fajnorovho nábrežia, vyhral. S mestom sa dohodol napriek nízkemu rozpočtu. „Keď dostanete ako východisko málo času a málo peňazí, máte iba jednu možnosť, ako zadanie spracovať: ako ľahký projekt bez veľkej hmoty,“ hovoril pred dvoma rokmi.

Všetko napokon trvalo dlhšie, ale vraví, že pri takomto type projektu vo verejnom priestore je to celkom bežné aj v iných krajinách Európy. Jeho ateliér má zázemie v Paríži.

„V prípade Šafárikovho námestia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie