Denník N

Kandidátov na prezidenta rýchlo pribúda, ohlásili sa aj Kotleba, Krajniak či Fegyveres (prehľad mien)

Ohlásení kandidáti: Zuzana Čaputová, Robert Mistrík, Oskar Fegyveres, Milan Krajniak, Marian Kotleba a Štefan Harabin. Foto – N a TASR
Ohlásení kandidáti: Zuzana Čaputová, Robert Mistrík, Oskar Fegyveres, Milan Krajniak, Marian Kotleba a Štefan Harabin. Foto – N a TASR

Možných a ohlásených kandidátov je už viac ako 15. Mená pre prezidentské voľby stále nedodali kľúčové politické strany.

V nasledujúcich prezidentských voľbách bude zrejme rekordne veľa prezidentských kandidátov.

Vo štvrtok 31. mája ohlásili až traja ľudia, že sa chcú uchádzať o funkciu prezidenta. Pridali sa tak do už teraz veľkej skupiny kandidátov. Žiaden z nich pritom zatiaľ nemá účasť na voľbách istú.

Nikto totiž ešte nevyzbieral najmenej 15-tisíc podpisov, alebo neodovzdal podpisy najmenej 15 poslancov, aby sa mohol volieb na jar budúceho roka zúčastniť.

V neprehľadnej situácii, keď už je ohlásených a možných kandidátov viac ako pätnásť, prinášame ich prehľad.

Doteraz najviac kandidátov v histórii priamej voľby slovenského prezidenta bolo v roku 2014 – kandidovali štrnásti.

Kto kandidatúru oficiálne oznámil:

Zuzana Čaputová – právnička z organizácie Via Iuris, kandidátka novej strany Progresívne Slovensko. Kandidatúru ohlásila v utorok. Známa sa stala hlavne vďaka dlhoročnému boju proti skládke v Pezinku, aj podporou sudcov, ktorí bojovali proti Štefanovi Harabinovi. V PS je podpredsedníčkou. Chce zozbierať podpisy od ľudí.

Oskar Fegyveres – kľúčový svedok únosu Michala Kováča mladšieho v roku 1995, ktorý v kauze vypovedal proti Slovenskej informačnej službe a roky sa kvôli tomu musel ukrývať v zahraničí. Kandidatúru ohlásil nečakane vo štvrtok s tým, že chce na ňu zozbierať podpisy od občanov. Momentálne pracuje ako ochrankár v predajni.

Štefan Harabin – sudca Najvyššieho súdu a bývalý Mečiarov minister spravodlivosti z čias prvej vlády Roberta Fica. Má podporu proruských a antisystémových webov a ich čitateľov. Jeho podporovatelia už pre Harabina zbierajú podpisy. V prieskume agentúry Focus pre Denník N (kde neboli všetci dodnes známi kandidáti) získal Harabin na konci apríla 4,6 percenta.

Eduard Chmelár – ľavicovo orientovaný vysokoškolský učiteľ, je pomerne populárny na sociálnych sieťach – na Facebooku ho sleduje takmer 30-tisíc ľudí. V minulosti neúspešne kandidoval za SDĽ, Stranu zelených a neúspešne sa pred voľbami 2016 pokúšal založiť vlastnú stranu SEN. Podľa prieskumu Focusu by ho volilo 1,4 percenta ľudí.

Milan Krajniak – podpredseda Sme rodina Borisa Kollára a poslanec, komunikuje bezpečnostné témy, ale vystupuje aj proti migrantom. V minulosti bol v KDH a bol poradcom ministra vnútra Daniela Lipšica pre rómsku kriminalitu. Z ministerstva odišiel po kauze Gorila, bol totiž v Prezídiu Fondu národného majetku. Krajniak aj Lipšic odmietali, že by sa podieľal na korupcii. Milan Krajniak po kauze Gorila vystupoval na blogu ako Posledný križiak a tvrdo kritizoval skupinu Penta.

Marian Kotleba – predsedu extrémistickej ĽSNS, ktorej popularita sa drží v okolí desiatich percent, by podľa prieskumu Focusu pre Denník N volilo len päť percent ľudí. Kotleba je zároveň najmenej dôveryhodným politikom. Jeho kandidatúru podporuje 14 poslancov ĽSNS (vrátane jeho samého), strana však tvrdí, že bude mať aj pätnásty podpis. Kto to bude, odmieta prezradiť. Napriek tomu Kotleba tvrdí, že bude zbierať podpisy ľudí.

Robert Mistrík – vedec a niekdajší zakladajúci člen SaS, ktorý z tejto strany vystúpil a venoval sa hlavne podnikaniu. Založil a vedie technologickú firmu HighChem, ktorá sa zaoberá diagnostikou rakoviny. Hoci chce byť občiansky kandidát, podporu mu už vyjadril Richard Sulík. Podľa prieskumu Focusu z konca apríla by ho chcelo zatiaľ voliť len percento opýtaných.

Róbert Švec – predseda extrémistického Slovenského hnutia obrody, ohlásil kandidatúru 27. mája a v ten deň začal zbierať podpisy.

Bohumila Tauchmannová – málo známa podnikateľka, ktorá sa zaoberala viacerými národnými vzdelávacími programami. Tauchmannová už zbiera podpisy.

Juraj Zábojník – bývalý policajt a policajný ochrankár, ktorý ochranke za Mečiara šéfoval. Aj on sa na Facebooku pridáva k antisystému.

Radovan Znášik – málo známy podnikateľ oznámil kandidatúru ako prvý už minulý rok v septembri.

Kto by ešte mohol kandidovať:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie