Denník N

Kočner opäť zastrašuje novinárov, že o nich zverejní intímnosti. Peniaze z Technopolu skončili na jeho účte

Adam Valček zo SME. Foto N - Tomáš Benedikovič
Adam Valček zo SME. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podnikateľ Marián Kočner reaguje podráždene na otázky o tom, prečo mu prišlo z vytunelovaného Technopolu pol milióna eur na osobný účet. Redaktorovi SME poslal otázky, kde sa pýta na jeho osobný život a hovorí, že informácie zverejní.

Trestne stíhaný podnikateľ Marián Kočner, podozrivý z vážnych daňových podvodov, sa opäť vyhráža novinárom, ktorí o ňom informujú a kladú mu otázky ohľadom jeho transakcií.

Potom, čo Kočner hrozil do telefónu Jánovi Kuciakovi, že si zistí všetko o jeho rodine, hrozí teraz diskreditáciou reportérovi SME Adamovi Valčekovi.

Keď sa ho Valček opýtal na to, že mu z vytunelovaného Technopolu prišlo na účet pol milióna eur, Kočner novinárovi poslal otázky, ktoré sa týkali Valčekovho intímneho života. Pýtal sa ho tiež na psychické problémy alebo vzťah v práci a napísal mu, že to zverejní na svojom webe.

Kauza Technopol je tá, na ktorú sa Kočnera kedysi pýtal aj Kuciak. Majetok Technopolu za 20 miliónov eur skončil v rukách ľudí blízkych Kočnerovi.

Napriek tomu, že je Kočner obvinený z viacerých daňových podvodov, polícia ani prokuratúra stále nevidia dôvod na jeho vzatie do väzby. Rovnako telefonát so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom vyhodnotila tak, že nejde o vyhrážanie, ale iba o neetické správanie.

„Kočnerov e-mail je prejavom arogancie človeka z mafiánskych zoznamov,“ povedala šéfredaktorka SME Beáta Baloghová. „Jeho naznačovaná snaha zbierať zdravotné a rodinné informácie o novinárovi s cieľom ich zverejnenia je vlastne zastrašovanie. Ide o útok na slobodu tlače,“ povedala Baloghová. Prípadom by sa podľa nej mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní.

Kočnera sa dnes na podozrivý prevod z Technopolu pýtala aj reportérka Trendu Zuzana Petková. „Otázku vám najlepšie zodpovie Daniel Lipšic, momentálne vo výkone trestu,“ odpísal Petkovej Kočner. Lipšic v prípade zastupuje poškodených podnikateľov.

Kočner je obvinený v takzvanej kauze Gatex, aj v kauze Donovaly. Stíhanie mu hrozí tiež pri Technopole, k obvineniu ale zatiaľ nedošlo. „Vzhľadom na štádium konania bližšie údaje v súčasnosti nie je možné poskytnúť,“ napísala Denníku N špeciálna prokuratúra. 

Denník SME a týždenník Trend teraz informovali o ďalších podrobnostiach násilného prevzatia firmy. Kočner o tom kedysi vyhlásil, že ide o „schizoidné výmysly“.

Kočnerove kauzy polícia roky vyšetrovala v prospech podnikateľa. Týkalo sa to Glance house aj Donovalov. Keď novinári zverejnili informácie z uznesení, z ktorých vyplývalo, že polícia Kočnera chránila, prikázal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zmeniť prokurátorov a tí následne vymenili vyšetrovateľov. Potom Kočnera obvinili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie