Denník N

Poliaci boli presvedčení, že v lietadle s vietnamskou delegáciou obviňovanou z únosu je aj Kaliňák

Robert Kaliňák a vietnamský minister verejnej bezpečnosti Toa Lama v marci 2017. Foto – TASR
Robert Kaliňák a vietnamský minister verejnej bezpečnosti Toa Lama v marci 2017. Foto – TASR

18:40 – aktualizované. Pri povoľovaní preletu slovenského vládneho špeciálu nad Poľskom s vietnamskou delegáciu boli Poliaci presvedčení, že delegáciu vedie Robert Kaliňák. Ministerstvo vnútra to popiera.

Nové dôkazy posilňujú podozrenie, že do únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha z Nemecka zrejme aj cez Slovensko mohli byť zapojení aj slovenskí politici – predovšetkým bývalý minister vnútra Robert Kaliňák.

Kaliňák požičal vietnamskej delegácii slovenský vládny špeciál na cestu do Moskvy. Keď lietadlo 26. júla vstúpilo do poľského vzdušného priestoru, v Poľsku boli presvedčení, že na palube je aj vtedajší minister vnútra, píšu Aktuality.sk.

Slovenské ministerstvo vnútra už niekoľko týždňov vyvracia podozrenia, že by sa vedome podieľalo na únose vietnamského občana.

Poľsko: Ako vedúceho delegácie viedli Kaliňáka

Poľsko teraz potvrdzuje, že dostalo informáciu o Kaliňákovi na palube. „Ministerstvo zahraničných vecí (Poľska) požiadalo o udelenie povolenia predsedu ULC (Úradu civilného letectva) o medzinárodnom lete v poľskom vzdušnom priestore, ktorý sa uskutočnil 26. júla 2017 špeciálnym slovenským lietadlom s podpredsedom vlády SR, ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom ako vedúcim delegácie na návšteve do Moskvy,“ citujú Aktuality odpoveď tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí Poľska pre poľský portál Onet.pl, ktorý sa pýtal na podrobnosti o povolení preletu.

Slovenské ministerstvo vnútra Aktualitám tvrdí, že Kaliňák na palube nebol. Ministerstvo vedené Denisou Sakovou (Smer) pritom už skôr odmietlo odpovedať na infožiadosť Denníka N – aj na otázku, či bol na palube Kaliňák. Denník N sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal.

Exminister vnútra už pred mesiacom tvrdil, že nebol ani na letisku.

Ministerstvo vnútra vysvetľuje Kaliňákovo meno takto: „Keď minister zapožičiava lietadlo tak sa vždy povolenia a ďalšie dokumenty k letu píšu ako let ministra vnútra, na ktorom sa môže a nemusí minister nachádzať. Preto tam bola tá informácia o jeho osobe na palube. Všetky veci k letom a preletom rieši Letecký útvar MV SR,“ tvrdí hovorca ministerstva Petar Lazarov.

Aktuality.sk napísali, že podľa ich informácií mohli meno Roberta Kaliňáka dopísať na zoznam pasažierov v lietadle len pre poľskú stranu, aby získali povolenie na prelet ponad Poľsko, inak by mohla mať čisto vietnamská delegácia problém získať takéto povolenie.

Saková, Pellegrini aj Kaliňák: Nepomohli sme únosu

Ministerstvo vnútra, tvrdí, že na zozname pasažierov nebol ani unesený Vietnamec. „Odmietam, že by sa Slovensko podieľalo na prevoze uneseného občana. O tom informáciu nemám a ani na žiadnych dokumentoch sa takáto osoba nenachádza,“ hovoril aj premiér Peter Pellegrini novinárom na ceste do Nemecka na návštevu kancelárky Angely Merkelovej.

Saková však tají mnohé informácie v prípade, napríklad aj to, komu ešte Slovensko požičalo svoj vládny špeciál.

Robert Kaliňák na konci apríla odmietol, že by sa podieľal na únose. „Na teórii o únose cez Slovensko, ktoré prezentovali nemecké médiá, nesedí viacero vecí. V prvom rade na zozname cestujúcich nebolo meno tohto stíhaného občana Vietnamu a neprevážali sme ani žiadneho ležiaceho pacienta alebo spútaného človeka,“ písal vtedy Kaliňák na svojom Facebooku.

„Verím, že všetky okolnosti tohto prípadu vysvetlia oficiálne vietnamské orgány prijateľným spôsobom. Inak pôjde o zneužitie našej pohostinnosti, čo predstavuje vážne narušenie dobre rozvíjajúcich sa vzťahov medzi Slovenskom a Vietnamom,“ vyhlásil Kaliňák.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie