Denník N

Sociologička: Štát hrubo zanedbáva deti v chudobných rodinách

Július Lörincz. Bieda, 1932 – 1933. Zdroj – webumenia.sk
Július Lörincz. Bieda, 1932 – 1933. Zdroj – webumenia.sk

Ak sa dieťa narodí rodičom s nízkym vzdelaním, má viac ako 90-percentnú šancu, že bude ohrozené materiálnym nedostatkom. „Je to vážny ukazovateľ, že naša politika sociálnej ochrany na deti príliš nemyslí,“ vraví vedkyňa z SAV.

V roku 2017 vzrástlo na Slovensku (na 35,4 percenta) riziko chudoby domácností s tromi a viac deťmi a v ostatných rokoch je u nás vyššie, ako je európsky priemer.

Vyplýva to z prieskumu EÚ o príjmoch a životných podmienkach EU SILC (Statistics on Income and Living Conditions). V krajinách EÚ sa uskutočňuje každoročne od roku 2005. Údaje zanalyzoval a spracoval Štatistický úrad SR a sociológovia zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied na dáta upozornili. 

Sociologička Zuzana Kusá z SAV pre Denník N vysvetlila, že medzinárodne dohodnuté kritériá stanovujú, že domácnosť sa ocitá v riziku chudoby, ak má príjem menej ako 60 percent z mediánového príjmu (stredová hodnota, 50 percent príjmov je vyšších a 50 percent nižších, nie aritmetický priemer). 

Pocity druhoradosti

Uvedený európsky prieskum skúma, koľko ľudí nedosahuje na život, ktorý považujeme za slušný. „V civilizovanom svete máme predstavu, čo je slušný život. Napríklad to, že aspoň na týždeň v roku môžete ísť na dovolenku mimo svojho bydliska, môžete jesť každý druhý deň mäso, nemáte nedoplatky a nehrozí vám, že ak máte nejaký nečakaný výdavok – napríklad po tom, čo sa vám v domácnosti pokazí spotrebič –, nebudete mať kvôli tomu na nájom. Ľudia, ktorí sú v riziku chudoby, si uvedené veci nemôžu dovoliť a taký stav je spojený s materiálnou a so sociálnou depriváciou,“ vraví sociologička Kusá.

Dieťa, ktoré vyrastá v chudobnej rodine, dennodenne pociťuje, že je druhoradé, čo ho môže poznačiť na celý život, myslí si vedkyňa.

„Rodičia nemajú na to, aby dieťaťu zaplatili školský výlet alebo členstvo v športovom klube.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie