Denník N

Mediabriefing logoAktuality po vražde Kuciaka zrušili diskusie na webe: Imidžovo nám škodili, ekonomicky nedávali zmysel

Vypnutie diskusií nemá nič spoločné s obmedzovaním slobody slova, myslí si šéfredaktor.

Čítate MediaBrífing – súhrn dôležitých správ o médiách a žurnalistike. Prihláste sa na odber a dostávajte ho každý piatok mailom.

Aktuality.sk po vražde Jána Kuciaka úplne zrušili diskusie na webe. Redakcia s nimi mala dlhodobo problém, čo súviselo najmä s veľkou návštevnosťou a množstvom anonymných používateľov. Posledné mesiace však nemali kapacitu diskusie spravovať, ani to nedávalo ekonomický zmysel.

„Aj keby to bolo 8 alebo 10 percent z celkového počtu zobrazení stránok, tak aj keby sme tam predávali reklamu – a my sme ju tam nepredávali -, tak by nám tá reklama nezaplatila človeka, ktorý by diskusiu moderoval,“ povedal šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy na diskusii zástupcov slovenských médií na Paneurópskej vysokej škole.

„Diskusie nám imidžovo veľmi škodili a takto nám neuveriteľne odľahlo. Som presvedčený, že vypnutie diskusií nemá nič spoločné s obmedzovaním slobody slova alebo prejavu. My týmto vlastne chránime slobodu slova a chránime slobodu prejavu, a navyše chránime všetkých slušných ľudí pred tým, aby skupinka trollov, nezodpovedných alebo nešťastných ľudí rozpútavala negatívne vášne a hecovala ľudí k nenávisti,“ povedal Bárdy. Novinári podľa neho musia chrániť fakty pred dezinformáciami, nenávisťou a propagandou.

Návštevnosť webu po zavretí diskusií neklesla. „Obávali sme sa, že to môže ovplyvniť návštevnosť, a ono ju to neovplyvnilo,“ povedal Bárdy. Pravdou však je, že od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je návštevnosť Aktualít vyššia, dôsledky vypnutia diskusií sa teda ešte nemuseli prejaviť.

Redakcia sa však nižších čísel nebojí. „Hľadáme zaujímavý obsah, aby k nám ľudia chodili kvôli obsahu, nie kvôli diskusiám,“ vraví Bárdy.

Vypnutie diskusií nemusí byť trvalé. „Hľadáme spôsob, aby ich spustiť tak, aby sme dokázali garantovať ich kvalitu.“ Ako by mohli diskusie Aktualít v budúcnosti vyzerať, šéfredaktor zatiaľ nespresnil.

Od vraždy Jána Kuciaka sú ľudia aktívnejší aj na facebookovej stránke Aktualít. Príspevky majú väčší počet lajkov a zdieľaní. Od marca majú Aktuality aj viac komentárov v diskusiách na Facebooku. Súvisí to aj s vypnutím testu Prieskumníka (Explore Feed). Graf: Socialbakers

Na okraj: Denník N používa na webe diskusný systém od Facebooku a redakcia otvára diskusie pod článkami len výnimočne. To by sa však malo zmeniť. V redakcii už chystáme nový koncept diskusií, ktorý by sa mal vo viacerých smeroch odlišovať od diskusií na ostatných slovenských spravodajských weboch.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie