Denník N

Kažimírovi analytici dali Smeru zelenú

Foto – TASR
Foto – TASR

Štúdia IFP dala nezodpovedným politikom do rúk silnú zbraň.

Autor je analytik INESS

Keď Robert Fico vlastnou rukou podpisoval zákon, v ktorom sa zavádzalo automatické posúvanie veku odchodu do dôchodku, nečakal, že ho raz tento podpis bude hnevať. Lenže skúste sa vžiť do jeho situácie v tom čase. Ešte neodznela kríza, on potreboval mať istotu, že predá dlhopisy na financovanie deficitov, a hlavne samotné opatrenie malo začať platiť až v nasledujúcom volebnom období. Nepodpísali by ste?

V roku 2003, keď parlament schválil vek odchodu do dôchodku 62 rokov, mal priemerný Slovák pred sebou v tomto veku ešte 17 rokov života. Dnes sa očakáva, že sa dožije, a teda bude poberať dôchodok 19 rokov. Vek odchodu do dôchodku sa odvtedy posunul len o 139 dní. Pri priemernom dôchodku 440 eur predstavuje dlhšie poberanie dôchodku dodatočný náklad 10-tisíc eur (bez vplyvu valorizácie). Na jedného dôchodcu.

Do toho prídu odborári, ktorí hravo nazbierajú toľko podpisov, koľko chcú, pretože finančnej logike dôchodkového systému rozumie na Slovensku každý päťdesiaty, ak nie stý občan. Že v petičnej otázke nebolo uvedené, že opatrenie bude platiť až okolo roku 2038, nemusíme zmieňovať, cieľ bol predsa vybrať podpisy a nie informovať respondentov o reálnych dôsledkoch návrhu. Nesmieme, samozrejme, z tohto mixu vynechať konkurenčné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dôchodky a dôchodkový vek

Komentáre

Teraz najčítanejšie