Denník N

Zmení Marian Kotleba prezidentské voľby?

Foto – TASR
Foto – TASR

Kotlebova účasť v prezidentských voľbách je pre Smer nanajvýš vítaná a užitočná.

Autor je politológ, pôsobí na Katedre politológie FSS MU

V posledný májový deň avizovali svoj vstup do súťaže o post prezidenta hneď traja adepti. Hoci i Milan Krajniak a Oskar Fegyveres si zasluhujú svoju časť pozornosti, okamihom dňa je ohlásená kandidatúra lídra ĽSNS. Základná otázka znie, čo spôsobí vstup Mariana Kotlebu do prezidentských volieb. Odpoveď je jednoduchá. Týmto momentom sa končí hra a začínajú skutočné voľby.

Dva okamihy

V doterajšom priebehu ovplyvnili nadchádzajúce prezidentské voľby dva okamihy. Prvým bolo oznámenie Andreja Kisku, že sa o svoj post v roku 2019 nebude uchádzať. Svojím rozhodnutím úradujúci prezident ukončil istý príbeh (a možno začal ďalší) a otvoril šance ostatným. Ako ukazuje postupne sa rozrastajúca skupina uchádzačov o post hlavy štátu, svoju príležitosť vycítili skutočne mnohí. Do dnešného dňa avizovalo svoju kandidatúru už takmer desať osôb, a to treba mať na pamäti, že zatiaľ nikoho nepostavila žiadna zo silných strán.

Prirodzene, samotný počet nie je rozhodujúci. O časti uchádzačov je už dnes zrejmé, že ich vyhliadky na víťazstvo sú nereálne a meradlom ich úspechu bude výsledok nezačínajúci sa nulou. Vedia to presne tak, ako to budú vedieť deň pred voľbami, a ich predpoklad sa potvrdí niekoľko desiatok minút po uzavretí volebných miestností.

Prezident Kiska tak svojím rozhodnutím nekandidovať zjavne vytvoril predstavu dokonale uvoľneného a jednoducho dostupného postu hlavy štátu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie