Denník N

Sú ľudia, ktorým strečing neodporúčam, môžu si ním ublížiť, varuje kondičný tréner (+ video)

Kristián Cupák na tréningu. Foto N – Peter Kováč
Kristián Cupák na tréningu. Foto N – Peter Kováč

Mnohí športovci by mali strečovať a nerobia to a mnohí strečujú, no príliš intenzívne. Zabúdame na to, že svaly sú ako struna. Ak sa príliš roztiahnú, strácajú pružnosť, hovorí Kristián Cupák.

Hoci sa behu aktívne venujem desať rokov, dlho som si mylne myslel, že poctivé rozťahovanie svalov pred tréningom je na bežecký výkon potrebné. Až neskôr ma tréner upozornil, aby som to s rozťahovaním svalov nepreháňal, pretože to môže byť pre telo aj pre beh kontraproduktívne.

Išiel som preto za kondičným trénerom Kristiánom Cupákom, ktorý bol v minulosti úspešným šprintérom a dnes okrem bežcov pripravuje aj viacerých elitných slovenských športovcov vrátane tenistky Magdalény Rybárikovej, tenistu Martina Kližana či triatlonistu Richarda Vargu. V rozhovore o strečingu a všetkom, čo s ním súvisí, som sa dozvedel:

  • kedy si môžem strečingom pred tréningom privodiť svalové zranenie;
  • aké konkrétne cviky mám robiť pred a po tréningu;
  • prečo by niektorí ľudia nemali strečovať vôbec;
  • čo mi hrozí, keď nebudem strečovať;
  • prečo nie je pre Sagana užitočné, že dokáže spraviť šnúru;
  • či bicyklovanie skracuje svaly potrebné na beh.

Bežecký tréner ma upozornil, aby som si pred behom príliš dlho nerozťahoval svaly. Má pravdu?

Áno. Statický strečing, teda naťahovanie svalov v statickej polohe, je pred tréningom nežiaduce, pretože na svaly pôsobí skôr relaxačne ako aktivačne a nepripraví ich na tréningovú záťaž. A neplatí to len o rozcvičke bežcov, ale aj pre iných športovcov – tenistov, cyklistov či hokejistov. Samozrejme, v špecifických prípadoch nie je chybou, ak pred tréningom využijeme aj nejaké cvičenia formou statického strečingu.

Ako mám strečovať pred tréningom?

O forme strečingu pred tréningom sa dnes veľa diskutuje, viac-menej však platí zhoda v tom, že pred tréningom treba strečovať dynamickou formou. Práve zamieňanie si statického a dynamického strečingu je u športovcov častou chybou.

Odhliadnuc od konkrétnych foriem všeobecne platí, že strečing je pre naše telo a svaly dôležitý, ale netreba zabúdať, že kľúčová je jeho forma a spôsob, akým ho vykonáme, pričom treba vedieť, kedy akú formu použiť.

Dá sa to zjednodušene konkretizovať?

Foriem strečingu je niekoľko, rekreačnému športovcovi  však v zásade stačí, ak pochopí rozdiel medzi statickým a dynamickým strečingom, pričom dynamický strečing zaradí na začiatok tréningu a statický po jeho skončení.

Kristián Cupák. Foto N – Peter Kováč.

Aký je medzi oboma formami rozdiel?

Začnem statickým strečingom, ktorého prínos a potreba sú nespochybniteľné. Ide o formu naťahovania svalov, počas ktorej som v statickej polohe a sval naťahujem počas dlhšieho časového intervalu, štandardne od 20 do 40 sekúnd. Ešte raz zdôrazňujem, že statickú formu strečingu absolvujeme po, nie pred športovaním. Je to preto, lebo úlohou statického strečingu je naštartovanie regeneračných procesov a zlepšenie východiskového stavu tela smerom k ďalšiemu dňu. Znamená to, že ráno sa nezobudím s takými problémami a takisto sa nedostanem do štádia, keď moja ohybnosť a mobilita klesá.

Naopak, pred fyzickou aktivitou je žiadaný dynamický strečing. Rozdiel je v tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie