Denník N

RTVS: Na linke Darmo – Kubiš – Nižňanský – Rezník (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák, Korda, Goda a Karolína Koščová Stach vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Deti. Keď v 30. rokoch minulého storočia vo Švédsku politici hľadali odpovede na otázku, ako zmeniť, povzbudiť reprodukčné správanie rodín, Gunnar Myrdal a jeho manželka Alva dali jednoznačnú odpoveď: riešte chudobu rodín s deťmi. Návrhy nositeľa Nobelovej ceny realizoval minister práce v podobe účinnej rodinnej politiky. Dnes nezažívame krízu a deti na Slovensku, napriek ekonomickému rastu, najviac ohrozuje príjmová chudoba a materiálny nedostatok. Chudoba u detí do 18 rokov je dvakrát vyššia ako v celej populácii. Vlani vzrástlo riziko chudoby domácností s viac deťmi a v posledných rokoch je u nás vyššie ako európsky priemer. Problémy s pokrytím nevyhnutných výdavkov má viac ako polovica jednorodičovských rodín. Exekúcie, nekvalitné potraviny ohrozujú množstvo našich rodín s deťmi. Sociálne transfery ani rodinná politika v posledných rokoch nárast rizika chudoby detí nedokážu kompenzovať a ani riešiť. Vážení poslanci, ministri, naozaj vám záleží na živote našich detí?

Prešľap týždňa

Informačná vojna medzi novinármi, kritikmi a odhaľovateľmi korupcie, podvodov či porušovania ľudských práv na jednej strane a organizovaným zločinom, mafiou, oligarchiou a previazanými politikmi na strane druhej je doslova bojom na život a na smrť. Už nedokážeme zachrániť život novinára inak, ako „falošnou správou“ a fingovaním jeho smrti? Pán policajný prezident, migrácia a terorizmus sú problémy, ale to necháte všetky vážne kauzy na novinárov?

Podcenená udalosť

Boj o informácie prebieha aj v RTVS. Ministerka kultúry sa na výzvu prezidenta Kisku bude s vedením rozprávať. A dozvie sa, že redaktori majú slobodu slova, odchod bol ich slobodným rozhodnutím a všetko bude O. K. Či očakávame iný záver?

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Prešľap týždňa I

Ficov a Dankov pokus o „zastropovanie“ (odporné slovo!) veku odchodu do dôchodku, navyše ústavné, je viac ako populizmus, ba ešte viac ako marketingový cynizmus – je to jednoducho zločin na mladej a strednej generácii národa, ktorým sa tak radi oháňajú. Útechou by mohol byť fakt, že následky tohto šialenstva doženú aj budúcich dôchodcov R. F. a A. D. Ale nie je, pretože ich osobný druhý, tretí, šiesty, sedemnásty pilier, ktorý si počas svojej prítomnosti v politike tak starostlivo zveľaďujú, ich spoľahlivo podrží.

Prešľap týždňa II

Vyhrážať sa smrťou brankárovi, ktorý nešťastne zapríčinil dva góly v sieti svojho mužstva v dôležitom zápase, je hyenizmus. Nie veľmi ďaleko od toho má rozhodnutie primátora a mestského zastupiteľstva nepovoliť antitotalitnú výstavu Bez pamäti niet identity na verejnom priestore v Rimavskej Sobote. Jedno aj druhé je fašizmus. Číre zlo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie