Denník N

Základný príjem, rovná daň či skorší odchod do dôchodku. Plány novej vlády môžu viesť k bankrotu Talianska

Nový taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto – TASR/AP
Nový taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto – TASR/AP

Talianska kríza je doteraz najväčším ohrozením eura, píše novinár z The Washington Post.

V Taliansku vznikla vláda, akú taký významný člen Európskej únie ešte nemal. Populisti z Hnutia piatich hviezd a nacionalisti z Ligy sa dohodli na spoločnom kabinete. V piatok poobede nový premiér, málo známy profesor práva Guiseppe Conte, zložil prísahu.

Taliansko je tretia najbohatšia krajina eurozóny a po odchode Británie aj Európskej únie. Zároveň je však druhá najzadlženejšia.

Aj preto novinár Matt O’Brien z The Washington Post napísal , že talianska kríza je doteraz najväčším ohrozením eura.

Šetriť nebudú

Kým inde v Európe krajiny ekonomicky výrazne rastú a klesá nezamestnanosť, v Taliansku je to inak. HDP na obyvateľa je stále o 8 percent menšie, ako bolo v roku 2007. A úroveň z predkrízových rokov krajina podľa predpovedí Medzinárodného menového fondu nedobehne ani v roku 2023. Horšie na tom je zo skúmaných krajín iba Grécko.

Taliansko má stále dlh 132 percent HDP, aj preto musela predchádzajúca vláda pristúpiť k niektorým nie veľmi populárnym úsporným opatreniam, napríklad zvýšeniu veku odchodu do dôchodku či zvýšeniu DPH.

Plány novej talianskej vlády sú pritom presne opačné. Navrhujú reformy, ktoré by deficit verejných financií pravdepodobne ešte zvýšili. Dlhu venujú vo vládnom programe podľa AFP len štyri vety.

Hnutie piatich hviezd je protisystémová strana, ktorá od začiatku získala podporu na chudobnom juhu. Len v máloktorých krajinách EÚ sú také veľké regionálne rozdiely ako v Taliansku.

Vlajkovou loďou programu hnutia je základný príjem. Ten strana presadila aj do vládneho programu. Ľudia bez príjmu by dostávali základnú sumu mesačne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matteo Salvini

Svet

Teraz najčítanejšie