Denník N

Zadržali muža, ktorý v Bratislave ubil mladého Filipínca na smrť, prokurátor podal návrh na väzbu

V piatok sa na Obchodnej ulici v Bratislave konalo spomienkové zhromaždenie. Foto z videa Za slušné Slovensko
V piatok sa na Obchodnej ulici v Bratislave konalo spomienkové zhromaždenie. Foto z videa Za slušné Slovensko

Aktualizované – nedeľa 13:03. Filipínec Henry, ktorý pracoval v Bratislave, chcel ochrániť kolegyne. Muž z Dunajskej Stredy ho kopal do hlavy, následkom čoho zomrel.

Polícia zadržala muža z Dunajskej Stredy, ktorý v centre Bratislavy ubil mladého Filipínca Henryho na smrť. Prokurátor v nedeľu zároveň podal návrh na jeho vzatie do väzby.

Ako dôvod väzby uviedol útek a obavu, že by pokračoval v trestnej činnosti. Potvrdila to hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. O väzbe rozhodne súd.

Polícia na Facebooku v sobotu uviedla, že po smrti napadnutého bol útočník obvinený zo zabitia. Hrozí mu trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov.

Filipínec Henry John Serafica Acorda z Filipín žil v Bratislave niekoľko rokov. V centre hlavného mesta na Obchodnej ulici sa podľa svedkov minulý týždeň v sobotu nadránom zastal svojich kolegýň, ktoré obťažoval 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy. Ten ho napadol, 36-ročný Henry padol na zem, kde ho Juraj z Dunajskej Stredy kopal do hlavy.

Henry na následky bitky zomrel vo štvrtok popoludní v nemocnici v Ružinove.

V stredu sa budú v BratislaveBanskej Bystrici konať za Henryho zhromaždenia. Udalosti sú naplánované na 18., resp. 17. hodinu, na Facebooku sa o ne zaujímajú už tisíce ľudí.

Okresný prokurátor dôvod na väzbu nevidel

Aj keď polícia Juraja H. minulý týždeň po útoku zadržala, okresný prokurátor vtedy nevidel dôvod na to, aby ostal vo väzbe. Deň pred Filipíncovou smrťou tak Juraja H. prokurátor pustil na slobodu.

„Prokurátor preštudoval spis a nezistil u obvineného skutočnosti, z ktorých by vyplývala obava, že bude pokračovať v obdobnej trestnej činnosti, pre ktorú je stíhaný. Preto sa nestotožnil s podnetom vyšetrovateľa na podanie návrhu na vzatie do väzby,“ citoval hovorcu krajskej prokuratúry v Bratislave Olivera Janíčka denník SME.

Zareagovala na to generálna prokuratúra, ktorá rozhodla, že prípad zabitého Filipínca bude dozorovať krajská prokuratúra a bude to posudzovať prísnejšie. Generálna prokuratúra bude zároveň nad týmto prípadom vykonávať dohľad.

Video: Tichá spomienka na Filipínca Henryho v piatok v Bratislave
Zdroj: Za slušné Slovensko

Minister spravodlivosti čaká na vysvetlenie

„Dôvod, prečo sa prokurátor krajskej prokuratúry nestotožnil s návrhom vyšetrovateľa, si v pondelok pozorne vypočujem a prípad budem sledovať,“ napísal v stanovisku v sobotu popoludní minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

„Vítam preto aktivitu generálnej prokuratúry, ktorá iniciatívne bude nad prípadom vykonávať dohľad a viesť trestné stíhanie pre mimoriadne závažnú právnu kvalifikáciu,“ dodal minister.

Aj keď ešte nepozná všetky okolnosti prípadu, tak podľa informácií, ktoré má, ide o veľmi krutý a odsúdeniahodný čin, ktorý je potrebné expresne a poriadne vyšetriť. A to aj preto, ako budú justičné orgány vnímané v zahraničí.

Henry John Acorda

Premiér: Veľmi zlé signály pre spoločnosť

O prípad sa zaujíma aj premiér Peter Pellegrini. „Nemôžem tolerovať, že vrahovia si voľne môžu chodiť po našich uliciach,“ napísal v reakcii pre Denník N.

Ešte dôležitejšie pre neho je, aby bol páchateľ čo najskôr odsúdený a zavretý do väzenia. „Dúfam, že nebudeme svedkami toho, že ešte o rok nebude známy právoplatný rozsudok,“ napísal premiér.

„Toto sú veľmi zlé signály pre našu spoločnosť. S vrahom nemôžeme mať zľutovanie a spravodlivosť musí zakročiť okamžite,“ dodal.

Danko víta kroky krajskej prokuratúry

„Je nepredstaviteľné, aby sa takéto niečo dialo v našom štáte,“ uviedol predseda SNS Andrej Danko. Skutok ostro odsudzuje a vyjadril úprimnú sústrasť.

„Vítam kroky krajskej prokuratúry v intenzívnom dohľade nad vecou. Verím, že páchateľ rýchlo dostane svoj zaslúžený trest, tak, aby bol odstrašený každý šialenec, ktorý si myslí, že takto sa rieši konflikt medzi ľuďmi,“ uviedol v stanovisku.

„Ministerka vnútra Denisa Saková dôrazne odsudzuje ohavný trestný čin, pri ktorom zomrel nevinný človek. Vyjadruje pevné presvedčenie, že páchateľ bude postavený pred súd a spravodlivo potrestaný,“ uviedlo zase ministerstvo vnútra.

Tomáš: Nerozumiem prepusteniu

Poslanec Smeru Erik Tomáš v relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že nerozumie, ako mohol okresný prokurátor obvineného Juraja H. po vypočutí prepustiť z väzby. Taktiež ocenil, že sa do prípadu zapojila generálna prokuratúra. „Chcem absolútne odsúdiť tento ohavný čin – len zviera v ľudskej koži môže najprv obťažovať ženu a potom dokopať na smrť jej ochrancu,“ povedal Tomáš. Verí, že orgány činné v trestnom konaní budú v tejto veci konať a postupovať veľmi razantne.

Zodpovednosť za protiutečenecké nálady na Slovensku však Erik Tomáš odmieta. „Je veľmi umelé vtiahnuť nás do tohto individuálneho činu. Nepoznáme motivácie tohto človeka,“ povedal Erik Tomáš. Na povinné kvóty podľa neho Smer nezmení názor. „Migračné vlny niesli bezpečnostné riziká,“ zopakoval Tomáš.

Aj keď nerozumie, prečo prokurátor prepustil podozrivého z väzby, nemalo by sa podľa neho na základe „individuálneho zlyhania prokurátora“ paušálne hovoriť o zlyhaniach orgánov činných v trestnom konaní. Takého útoky sa podľa neho stávajú aj v iných hlavných mestách vyspelej Európy.

Mihál: Je to hanba pre Slovensko

„Je to veľká tragédia a v kontexte toho, ako sa to stalo, je to veľká hanba pre Slovensko,“ povedal v relácii RTVS Sobotné dialógy opozičný poslanec Jozef Mihál (Spolu).

Je podľa neho neuveriteľné, že sa to mohlo stať v centre hlavného mesta a že prokurátor obvineného pustil na slobodu. „Ak by mi toto niekto rozprával, tak tomu neuverím,“ povedal Mihál.

Nesúhlasí s tým, keď strany vyvolávajú protiimigrantské nálady. Čo bol podľa neho jeden z dôvodov, prečo pred časom odišiel z SaS. „Slová pána Sulíka som už nevedel prejsť. S takouto rétorikou nesúhlasím,“ povedal Mihál v RTVS.

Rozhodnutie kritizovali aj Beňová či Galko

K prepusteniu útočníka sa na Facebooku vyjadrili aj iní politici. „Akémusi prokurátorovi neznámeho mena to neprišlo až také dramatické, a tak muža z Dunajskej Stredy prepustili. Muž z Filipín zomrel. V nemocnici. Dúfam, že prokurátor neznámeho mena má aspoň ‚blbý pocit‘,“ napísala europoslankyňa Monika Beňová zo Smeru.

Hoci si prípad vyžiadala generálna prokuratúra, hanbu z prokurátora to podľa nej nezmyje. „Lebo podľa ‚jeho logiky‘ si vlastne zjavne zaslúži skopať a zabiť človek, ktorý sa nebál postaviť na ochranu ženy. Hlavne, že #istanbulskýdohovor je tu problém,“ dodala.

To, ako postupoval prokurátor, je podľa opozičného poslanca Ľubomíra Galka z SaS megaškandál. „Tento vrah (nazývajme, prosím, veci pravými menami) nemal z väzenia vôbec vyjsť a toto rozhodnutie prokurátora pokladám za megaškandál,“ napísal podpredseda najsilnejšej opozičnej strany.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Henryho Acordu

Slovensko

Teraz najčítanejšie