Denník N

Kompu za milión od realitky štát napokon nekúpi, situácia pomáha zárobkom Ponton City

Kompa Christina, ktorú chceli štátni vodohospodári kúpiť od realitky. Fotografia z roku 2006 pochádza z webovej stránky fjordfaehren.de. Foto: Janiek Kemperman
Kompa Christina, ktorú chceli štátni vodohospodári kúpiť od realitky. Fotografia z roku 2006 pochádza z webovej stránky fjordfaehren.de. Foto: Janiek Kemperman

Minister životného prostredia László Sólymos prikázal zrušiť pochybný nákup kompy od realitnej kancelárie. V súťaži našli pochybenia po článku Denníka N. Šéfa vodohospodárov napriek zlyhaniu neodvolá. Prípad rieši aj polícia.

Po Dunaji nebude premávať prerobená kompa vyrobená v roku 1955 za milión eur, ktorú chceli štátni vodohospodári kúpiť od realitnej kancelárie. Kontrolóri ministerstva životného prostredia našli také pochybenia v súťaži, že minister László Sólymos z Mosta-Híd žiada zrušenie zmluvy.

„Ministerstvo vydalo pokyn na ukončenie zmluvy Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP). Ministerstvo netoleruje verejné zákazky, ktoré by oprávnene vzbudzovali pochybnosti,“ povedal hovorca rezortu životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Na nový škandál s kompou v polovici mája upozornil Denník N. V súťaži SVP uspela firma TUreality Vrútky, ktorá s loďami predtým nikdy nepodnikala, predávala byty či domy. Žiadna renomovaná lodenica ponuku do tendra nedala, realitka súťažila sama.

Realitka počas tendra zmenila majiteľa a premenovala sa na RTech Slovakia. Bývalý vlastník realitky tvrdil, že sa pri zákazke podvádzalo.

„Spravili podvod a ja som jeho obeťou. V živote som cenovú ponuku na kompu nedal,“ povedal Denníku N bývalý majiteľ firmy Martin Mandák. Na dokumentoch pre štát, ktoré súviseli s predajom kompy, sa objavilo aj jeho meno, hoci už s firmou nič nemal.

Mandák hovoril, že sfalšované boli doklady predložené do súťaže.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie