Denník N

Vo Fínsku dávajú pokuty za rýchlosť podľa príjmu, boháč dostal 54-tisíc eur

Pri systéme tzv. denných pokút sa môže pokuta v prípade dobre zarábajúcich vyšplhať na tisícky eur.

Vo Fínsku nemajú len progresívne dane, ale v niektorých prípadoch aj progresívne pokuty. Milionár Reimi Kuisla si myslí, že až príliš. Za prekročenie rýchlosti dostal pokutu 54 024 eur.

Vyrátali mu ju podľa vzorca, ktorý Fínsko pozná od roku 1920. Ide o  systém takzvaných denných pokút.

Podľa neho sa pri zvažovaní výšky pokuty berie do úvahy polovica čistého denného príjmu človeka, ktorý spáchal priestupok, znížená o výdavky spojené so strarostlivosťou o deti a zabezpečenie základných životných potrieb.

Táto suma sa vynásobí počtom dní, keď by mal človek za svoj priestupok platiť.

Chudobnejší by to mal za 345 eur

Obchodník s realitami Kuisla, ktorý podľa New York Times  v roku 2013 deklaroval príjem vo výške takmer 6,6 milióna eur, sa tak stal „obeťou“  rovnostárskeho fínskeho systému.

Za to, že na ceste s povolenou maximálnou rýchlosťou 80 kilometov za hodinu išiel viac ako stovkou, ho potrestali ôsmimi dňami. Za rovnaký priestupok by bezdetný šofér s príjmom nižším ako 50-tisíc eur ročne a bez kapitálových príjmov zaplatil 345 eur.

Kuisla pre výšku svojej pokuty vypisuje zúrivé statusy na sociálnych sieťach a vyhráža sa odchodom z krajiny. Z reakcií Fínov by sa dalo vyčítať, že jeho vyhrážky ich neiritujú.

„Mal si to rozmyslieť pred tým, ako prekročil rýchlosť,“  citujú americké noviny 35-ročného doktoranda Jussiho Lahtiho.

Jednu pokutu už dostal

Možno má pravdu, Kuisla už podľa fínskych médií za rýchlosť dostal pokutu aj v minulosti. V roku 2013, a ešte vyššiu ako teraz. Bolo to 63 448 eur. Pravdou však je, že sa odvolal a napokon zaplatil len necelých 5 a pol tisíca eur.

„Systém pokút je starý a v niektorých prípadoch sa môže vyšplhať aj k vysokým čiastkam, ale len pre tých, čo si to môžu dovoliť,“ vysvetľuje superintendant fínskej polície Pasi Kemppainen.

Ozývajú sa však hlasy, napríklad aj z ministerstva dopravy, či tento systém nie je príliš disproporčný.

Polícia si nevedie presnú evidenciu, ale takých mastných pokút, aké dostal Kuisla, neudelila veľa. Rekord zrejme drží manažér Nokie, ktorý v roku 2002 dostal za rýchlu jazdu na motorke Harley pokutu viac ako stotisíc eur. Aj jemu ju súd napokon znížil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie