Denník N

Ficove sľuby veriteľom Váhostavu nestačia, žiadajú odvolať správkyňu

Premiér Robert Fico si po mohutnom mediálnom tlaku všimol problém s Váhostavom. Riešenie, ktoré na poslednú chvíľu priniesol, sa obetiam firmy pozdáva iba na oko. Foto - TASR
Premiér Robert Fico si po mohutnom mediálnom tlaku všimol problém s Váhostavom. Riešenie, ktoré na poslednú chvíľu priniesol, sa obetiam firmy pozdáva iba na oko. Foto – TASR

Ak si premiér Robert Fico myslel, že získal na svoju stranu veriteľov Širokého firmy, keď im sľúbil zaplatiť 50 percent odrobenej práce, mýlil sa.

Kauza Váhostav sa ešte neuzavrela. Veritelia firmy Juraja Širokého avizujú, že posledné ústupky premiéra Roberta Fica, ktoré Smer na poslednú chvíľu pretlačil v parlamente, nebudú stačiť.

Súhlasili síce s ponukou, že im štát namiesto Váhostavu zaplatí polovicu odrobenej práce, ale len preto, aby mali pred štvrtkovou schôdzou veriteľov garantované aspoň niečo nad pôvodný plán stavebného gigantu. Ten im totiž navrhol vyplatiť iba 15 percent vystavených faktúr.

Teraz by radi získali čas, aby sa mohli hľadať aj lepšie riešenia. Cestu vidia v odvolaní 25-ročnej správkyne reštrukturalizácie Váhostavu Petry Gabrišovej.

Namietajú, že Váhostav je jej prvý klient, ktorému má zabezpečiť  vymazanie dlhov, aby mohol podnikať ďalej. Nepozdáva sa im však ani to, že Gabrišová môže mať k Doprastavu, ako jednému z jeho veľkých veriteľov, bližšie, než by mala mať.

Na to, že mladá správkyňa môže byť zaujatá a v skutočnosti iba dosadená na plnenie pokynov iných, upozornila Aliancia Fair-Play. 

Oslovili prokuratúru aj súd

Listy, v ktorých apelujú drobní stavbári na odvolanie Gabrišovej, by už mala mať prokuratúra, ministerstvo spravodlivosti aj bratislavský okresný súd.

Práve súd je jediná inštancia, ktorá môže Gabrišovú pre zaujatosť odvolať. Myslí si to partner advokátskej kancelárie bnt attorneys-at-law Vladimír Kordoš.

Naše zákony v takýchto prípadoch hovoria, že ak sudca odvolá správcu, mala by ísť firma rovno do konkurzu.

Jednou z noviniek, ktorú Smer presadil v parlamente, je však možnosť, aby správca odstúpil sám. Časová rezerva tak môže vzniknúť na tú dobu, keď by sa určoval nový správca. Platí to len pre prípad, že Gabrišová odstúpi sama, vyplýva z Kordošových slov.

Ďalšiu možnosť ešte dávajú zákony pre prípad, že by bol správca vylúčený. Veritelia očakávajú, že v takomto prípade by sa musela reštrukturalizácia zopakovať.

Budú dosť rýchli?

Na to, aby sa ohľadne správkyne niečo zmenilo, by museli inštitúcie konať rýchlo. Už tento štvrtok budú zasadať všetci veritelia Váhostavu.

Ak odsúhlasia jeho ozdravný plán, bude Širokého firme chýbať už len posledná pečiatka od súdu. Ak ju dostane, vymaže väčšinu dlhov a ďalej bude stavať pre štát diaľnice.

Sudkyňa Katarína Bartalská, ktorá má reštrukturalizáciu Váhostavu na starosti, v pondelok celý deň pojednávala. Nepodarilo sa nám preto zistiť, či sa napríklad chystá Gabrišovú odvolať.

Bartalská pritom pôsobila v minulosti na ministerstve spravodlivosti, ktoré vedie Tomáš Borec. Patrí medzi niekoľko kritizovaných úradníčok, ktoré sa dostali do pozície sudcu, no istý čas zostali vďaka stáži pracovať na ministerstve. To znamená, že robili úradnícku prácu za sudcovskú mzdu. Upozornil na to denník SME.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika

Teraz najčítanejšie