Denník N

Kamarát zabitého Henryho z Filipín: Najhorší rasizmus som zažil na Slovensku

Henry posielal peniaze domov svojej mame, ako to robia mnohí Filipínci u vás. Táto komunita na Slovensku rastie, hovorí Henryho kamarát.

Filipínec Oliver Burias (42) žije v Rakúsku, no má slovenskú manželku a žil u nás štyri roky, dodnes veľa času trávi v Bratislave. Osobne poznal Henryho Acordu, stretol sa aj s jeho rodinou, ktorá prišla na Slovensko. Živého ho už nestihli, Filipínec pár hodín pred ich príchodom zomrel.

Slovenská zbierka na transparentnom účte

Ako dlho ste poznali Henryho Acordu?

Oliver Burias

Stretli sme sa pred rokom či dvoma. V Bratislave a na celom Slovensku existuje skupina filipínskych imigrantov. Niektorí si vzali slovenské ženy či mužov. Poznali sme sa z tejto skupiny. Normálne sme sa stretávali raz za mesiac. V poslednom čase skupina Filipíncov na Slovensku výrazne narástla.

Viete, kedy prišiel na Slovensko?

To neviem. Keď som ho spoznal, pracoval pre IBM. Táto firma vždy potrebuje špecialistov, mnohí Filipínci tam robia. Občas sme sa stretávali, vymenili sme si skúsenosti alebo sme sa sem-tam pozdravili.

Spájate jeho smrť s rasizmom? Polícia útočníka zatiaľ obvinila iba zo zabitia.

Povedal by som, že to bol mix faktorov. V prvom rade, Henry bol na zlom mieste v zlom čase. Boli tam dve ženy: jedna Filipínka a jedna Poľka. Možno ten chlapík chcel flirtovať s Filipínkou alebo Poľkou a obťažoval ich. Ony ho odmietli a Henry mu povedal, aby ich nechal tak, a on ho udrel. Ak ste videli jeho profil na Facebooku, bol asi trikrát taký veľký ako Henry. Môj kolega však tvrdí, že ak by to nebol Filipínec, keby bol biely, nezašlo by to tak ďaleko. Čiže podľa mňa v tom bolo trochu rasizmu. Ak mám správne informácie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok na Henryho Acordu

Slovensko

Teraz najčítanejšie