Denník N

Stanislav Griga: Keď som prestúpil do Sparty Praha, rodičia si to doma odniesli. Vraj som bol zradca národa

Stanislav Griga. Foto - archív tasr
Stanislav Griga. Foto – archív tasr

Počas kariéry vyštudoval právo. Každý rok chodí do Indie, nepije alkohol. Stanislav Griga trénoval aj slovenskú reprezentáciu.

Najkrajšie roky hráčskej kariéry prežil v Sparte Praha, s ktorou získal päť majstrovských titulov a zahral si aj v európskych pohárových súťažiach. Stanislav Griga má za sebou aj úspešnú trénerskú kariéru a vrchol zažil pri slovenskej seniorskej reprezentácii. Dnes pomáha Žiline vychovávať mladých útočníkov.

Dlhšie ste sa nepohybovali vo futbalovom prostredí. Čo ste robili?

Viac než štyridsať rokov som mal v hlave len futbal a teraz som zistil, že nie je stredom vesmíru. Užívam si rodinný život a venujem sa aj ostatným športom. Futbal je však stále so mnou, aj keď ma už nie je vidieť ako predtým.

Pochádzate zo Žiliny. Hrali ste tam a neskôr aj trénovali. Čo vás motivovalo, aby ste sa vrátili do známeho prostredia a začali trénovať útočníkov?

Dlhšie mi vŕtalo hlavou, že už niekoľko rokov nevieme vychovať kvalitného strelca. No nielen mne, ale aj ďalším ľuďom, ktorí sa pohybujú vo futbale. Pohrával som sa s myšlienkou vytvoriť vlastnú akadémiu, ktorá by bola len pre útočníkov. Odradila ma však napríklad administratíva či logistika. Navyše, musel by som zháňať sponzorov a rokovať s klubmi, aby uvoľnili niektorých hráčov. Ponuka Žiliny prišla v správnom čase a venujem sa iba tomu, že prídem na tréning a mám na starosti len útočníkov.

Tréner útočníkov je na Slovenskou rarita. Aká je vaša konkrétna náplň práce?

U nás je to nezvyčajné, ale v špičkových európskych kluboch to už niekoľko rokov funguje. Klobúk dolu pred Žilinou, že zachytila tento trend. V klube vôbec nepracujem s hráčmi, ktorí sú v prvom tíme, ale mám na starosti len mladších útočníkov od 17 do 21 rokov, ktorí ešte nie sú verejnosti veľmi známi.

V Žiline pôsobí aj najlepší strelec poslednej sezóny Fortuna ligy Samuel Mráz. Môže byť v budúcnosti kľúčovým útočníkom reprezentácie?

Zatiaľ má len 21 rokov a nie je ešte hotovým útočníkom. Je však na veľmi dobrej ceste, no formu musí potvrdzovať aj v budúcich sezónach. Zatiaľ sme totiž nevychovali útočníka typu Roberta Lewandowského, ktorý pravidelne strieľa góly a rozhoduje dôležité zápasy v klube aj v reprezentácii.

V slovenských tímoch chýbajú klasickí zakončovatelia a prednosť dostávajú legionári. Prečo je to tak?

Toto je však celoeurópsky trend. Keď nevieme vychovať útočníkov a v kluboch chýbajú, dopĺňame ich voľnými hráčmi z celého sveta, ktorí sú aj cenovo dostupní.

Akými vlastnosťami musí v súčasnosti disponovať kvalitný útočník?

Futbal sa neustále zrýchľuje a prvotriedny kanonier musí byť všestranný. To znamená, že by mal byť obratný, vedieť skvele pracovať obidvoma nohami, mať dobrý výber miesta a hlavne inštinkt na góly. Veľa hráčov to dokáže urobiť na tréningu, ale v zápase dostanú mentálny blok a góly neprichádzajú.

Ste členom Klubu ligových kanonierov s 123 gólmi. Paradoxne ste však začínali ako záložník. Prečo ste sa presunuli do útoku?

Popri futbale som hral aj basketbal a vďaka tomu som získal väčší odhad, čo mi pomáhalo pri hlavičkovaní. Potom som začal dávať góly, a tak som skončil v útoku. Vedel som byť v správnom čase na správnom mieste.

Stanislav Griga (56)

Narodil sa 4. novembra 1961 v Žiline. Počas aktívnej kariéry hral za Žilinu, Spartu Praha a po páde železnej opony za Feyenoord Rotterdam a Rapid Viedeň. Ako tréner viedol Žilinu, Trenčín, Slovan Bratislava, Dubnicu, Liberec, Spartu Praha, Liberec, Viktoriu Žižkov, Senicu a Michalovce. V rokoch 2012 až 2013 bol spolu s Michalom Hippom trénerom slovenskej reprezentácie. Momentálne vedie útočníkov v MŠK Žilina.

 

Zradca národa

V Žiline ste ako 19-ročný strelili 25 gólov za sezónu. Potom nasledoval váš prestup do Sparty Praha, no lanáril vás aj Slovan Bratislava. Prečo ste sa rozhodli odísť práve do Prahy?

V tom období sa na Slovensku veľmi riešilo, že ako veľký talent som dal prednosť Sparte. Nikdy som to však neoľutoval a bolo to moje najlepšie rozhodnutie v kariére. Slovan neskôr zostúpil do druhej ligy, kým v Sparte som zažil skvelú éru, ktorá mi otvorila aj dvere do reprezentácie. Klubu veľmi vďačím za šancu, ktorú mi dal.

Niektorí fanúšikovia vás potom označili za zradcu. Ako ste sa s tým vyrovnávali?

Keďže som žil v Prahe, vnímal som to iba okrajovo. Moji rodičia si to odniesli za mňa a dokonca im niektorí ľudia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie