Denník N

Z PPA odchádza úradníčka, ktorú tam za Matečnej prijali, hoci za Jahnátka ju pre chyby poslali preč

Bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a vtedajší šéf PPA Juraj Kožuch. Foto - TASR
Bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a vtedajší šéf PPA Juraj Kožuch. Foto – TASR

Ministerka Matečná a šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Kožuch sa úradníčky oficiálne zastali. Tvrdia, že bolo v poriadku ju znova zobrať do PPA, lebo vyhrala výberové konanie.

Manažérka, ktorá pre chyby pri hodnotení farmárskych projektov najprv z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) odišla a za súčasného vedenia sa vrátila a začala šéfovať kontrolám na mieste, už opäť nepracuje v PPA. Jej odchod má byť reakciou na text Denníka N o tom, ako štát prijal späť úradníčku, ktorá zodpovedala za chybné rozdelenie poľnohospodárskych eurofondov.

Šéf PPA Juraj Kožuch potvrdil, že už bývalá vedúca výkonu kontroly na mieste v Košiciach Eva Drotárová dala výpoveď s účinnosťou od 1. júna. Povedal, že tak spravila po mediálnom tlaku a že je to škoda. „Je to možno škoda, je to odborne veľmi zdatný človek,“ povedal Kožuch.

Drotárová ešte za ministra Jahnátka šéfovala košickému oddeleniu vyhodnocovania projektov. Vnútorná kontrola PPA však zistila, že košické oddelenie schvaľovalo projekty v rámci Programu rozvoja vidieka (išlo o programové obdobie 2007 až 2013) bez jasných pravidiel a bez potrebnej dokumentácie. Preto PPA košické oddelenie zrušila a Drotárová prišla o miesto. Kožuch ju však minulý rok prijal za šéfku kontroly na košickom pracovisku.

Kožuch zopakoval, že Drotárová prešla výberovým konaním, ktoré malo písomnú a ústnu časť a že táto téma je preňho týmto skončená. Kvalitu hodnotenia projektov komentovať nechcel.

Situáciu mala preveriť ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Prisľúbila to verejne na tlačovej konferencii. K prípadu sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Poľnohospodárska platobná agentúra

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie