Denník N

Gašpar poskytol na rozlúčku rozhovor aj dezinformačnému webu Hlavné správy

Na Facebooku polícia bojuje proti hoaxom, zatiaľ čo bývalý šéf polície si našiel čas na rozhovor pre dezinformačný web.
Na Facebooku polícia bojuje proti hoaxom, zatiaľ čo bývalý šéf polície si našiel čas na rozhovor pre dezinformačný web.

Prokremeľský web sa po vražde Jána Kuciaka nekriticky postavil na stranu Smeru a začal šíriť verzie, ktoré vyhovovali Ficovi a Kaliňákovi.

Odchádzajúci policajný prezident Tibor Gašpar má za sebou náročný mediálny týždeň. Vystúpil na bilančnej tlačovej konferencii a poskytol rozhovor niektorým slovenským médiám, vrátane dezinformačného webu Hlavné správy.

Prvú časť rozhovoru publikovali v sobotu s titulkom „Kto spolitizoval funkciu policajného prezidenta? Tibor Gašpar exkluzívne pre Hlavné správy“.

Hlavné správy patria medzi najvplyvnejšie slovenské dezinformačné weby. Ide o web otvorene prokremeľský, straší migrantmi, homosexuálmi, spochybňuje prozápadné smerovanie Slovenska a opakovane zverejňuje manipulácie a hoaxy. Niektoré z nich sa vďaka Facebooku rozšírili medzi desiatky tisíc ľudí.

Napríklad bezprostredne po vražde Jána Kuciaka radili Hlavné správy polícii, aby skúmala aj verziu, že novinár mohol byť obetovaný niekým, kto chcel cez jeho vraždu zlepšiť povesť mainstreamových médií a vyvolať štátny prevrat.

„Nemožno vylúčiť ani teóriu tzv. sakrálnej obete, ktorá má verejnosť presvedčiť, že novinári nie sú len Lipšicove stáda, ale naozaj vykonávajú kontrolnú činnosť voči politikom, pri ktorej im ide o život,“ písali Hlavné správy.

Tibor Gašpar vníma Hlavné správy odlišne. Hneď na úvod rozhovoru ich pochválil, že patria medzi objektívne médiá. „Vítam možnosť vyjadriť sa pre váš denník, lebo už som unavený z jednostranného spôsobu informovania. Pritom je to veľmi jednoduché: treba len hovoriť pravdu,“ povedal podľa prepisu.

Paradoxom je, že práve za Gašpara sa polícia rozhodla aktívne bojovať proti hoaxom. Na Facebooku si založila vlastnú stránku, cez ktorú sa snaží uvádzať na pravú mieru dezinformácie, ktoré sa masovo šíria internetom.

Okrem Hlavných správ poskytol Gašpar rozhovor aj denníku Plus jeden deň a denníku Pravda.

Predtým opakovane odmietol napríklad denník SME, ktorý sa ho podľa šéfa domáceho oddelenia Matúša Burčíka chcel pýtať na kauzu Babindol. Odmietal aj Denník N, keď sme ho žiadali napríklad o rozhovor ku kauze Bašternák.

Kritickým médiám však odpovedal aspoň na tlačových konferenciách, alebo keď ho odchytili pred budovou policajného prezídia.

„Sympatický, usmievavý človek“

Rozhovor na Hlavných správach bol v porovnaní s inými rozhovormi najviac ústretový. Zatiaľ čo Pravda či Plus jeden deň sa Gašpara pýtali aj na jeho prepojenie na vplyvnú nitriansku SBS-ku Bonul, Hlavné správy sa o žiadne podozrenia nezaujímali (aktualizácia 11. júna: o desať dní neskôr uverejnili Hlavné správy štvrtú časť rozhovoru, v ktorej sa Gašpara spýtali aj na príbuzenský vzťah s majiteľom Bonulu, podnikateľom Bödörom).

Spolupracovník webu podpísaný ako Ivan Lehotský hneď v úvode citoval Gašparovu asistentku, ktorá o odchádzajúcom policajnom šéfovi rozprávala, že je „charizmatický, sympatický a usmievavý človek“.

Následne sa ho pýtal, čo hovorí na negatívne správy v médiách, aká bola jeho kariéra v policajnom zbore, alebo či mu kritika, že bol politickým nominantom (Smeru), nepripadá ako účelová záležitosť. „Mne tá kritika pripadala natoľko úsmevná, že niekedy som ťažko s ňou mohol bojovať a vysvetľovať ju,“ reagoval Gašpar.

Denník N poslal Gašparovi esemesku s otázkou, prečo sa rozhodol práve pre Hlavné správy. „Som slobodný občan tejto krajiny a rozhovor môžem poskytnúť, komu chcem!“ odpísal Gašpar.

Krátko po prvých informáciách o Kuciakovej vražde už Hlavné správy špekulovali, že novinár mohol byť obetovaný.

Prekvapivo na strane Smeru

Autor rozhovoru Ivan Lehotský je jedným z mála spolupracovníkov Hlavných správ chodiacich aj „do terénu“. Väčšina jeho kolegov iba preberá správy z Facebooku alebo z iných médií, ktoré následne iba prispôsobia zameraniu webu. Ako nedávno ukázal grafik Jakub Goda, ktorý písal pre Hlavné správy pod fiktívnym menom, šéfredaktor portálu Róbert Sopko si hodnovernosť týchto správ ani príliš neoveruje.

Naproti tomu muž menom Ivan Lehotský sa občas účastní aj tlačových konferencií v parlamente a odchytáva si tu niektorých politikov. V marci bol podpísaný aj pod „online prenosom“ z protestov Za slušné Slovensko, v ktorom ponúkal čitateľom alternatívnu verziu diania v uliciach. Vytváral napríklad dojem, že značná časť účastníkov sú len náhodní okoloidúci:

„17.29. Ktosi hovorí, že plné námestie, to je viac ako 20-tisíc ľudí. Nemôžem sa však zbaviť dojmu, že veľká časť tých, ktorí sú po stranách, sú iba okoloidúci, ktorí nedobrovoľne uviazli v dave, podobne ako sa to stalo aj mne. Opäť angličtina, tentoraz so silným nemeckým prízvukom,“ písal v článku 10. marca.

Tieto články boli v súlade s postojom celého webu. Hlavné správy, podobne ako ďalšie takzvané alternatívne médiá, sa po vražde Jána Kuciaka nekriticky postavili na stranu Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.

Na rozdiel od tradičných médií neprizvúkovali, že Kuciak riešil hlavne kauzy spojené s vrcholnými politikmi Smeru. Viac než o Troškovej, Vadalovi či talianskej mafii písali o tom, že na Slovensku sa môže chystať prevrat, ktorý za peniaze z cudziny organizujú mimovládky.

V komentároch niektorých externých autorov Hlavných správ sa dokonca objavila informácia, že na Slovensko priletel tajomný Marcello Fabiani, spolupracovník finančníka Georgea Sorosa, ktorý chodí po svete a organizuje revolúcie. Išlo o hoax, ktorý rozšíril

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie