Denník N

Súd poslal do väzby útočníka, ktorý v Bratislave dobil Filipínca Henryho

Juraj Hossu pred súdom v roku 2018. Foto – tasr
Juraj Hossu pred súdom v roku 2018. Foto – tasr

Prokurátor najskôr Juraja H. prepustil. V reakcii na smrť hľadajú hlavné mesto a polícia spôsoby, ako posilniť bezpečnosť počas turistickej sezóny.

Sudca rozhodol, že Juraj H. z Dunajskej Stredy ide do väzby. Je obvinený z útoku na Henryho Acordu na Obchodnej ulici v Bratislave, po ktorom Henry zomrel v nemocnici.

Pojednávanie bolo neverejné, na chodbe na rozhodnutie nečakali len novinári, ale aj Henryho rodina, ktorá po útoku prišla z Filipín. Na Slovensko pricestovali až potom, čo Henry zomrel.

Obvinený prešiel okolo rodiny, keď prichádzal do pojednávacej miestnosti. Henryho mama sa vtedy rozplakala.

Juraj H. cestou na pojednávanie povedal, že mu je to veľmi ľúto. Neskôr hovoril, že si to bude do konca života vyčítať.

„Chce sa mi plakať,“ povedala Henryho sestra po súde, s rozhodnutím súdu bola spokojná. Hovorila, že v Bratislave sa cíti bezpečne aj potom, čo sa stalo. „Prechádzali sme sa dnes ráno a cítili sme sa bezpečne,“ povedala.

Zbierky na pomoc rodine Henryho Acordu z Filipín:

Zbierka na gofundme.com

Zbierka cez slovenský transparentný účet

Hovorca súdu Pavol Adamčiak vysvetlil rozhodnutie tým, že sú dôvodné obavy z pokračovania trestnej činnosti. Ani jedna zo strán nepodala sťažnosť, rozhodnutie je právoplatné.

Polícia útočníka obvinila zo zabitia. Hrozí mu väzenie na 7 až 12 rokov. Doteraz nie je jasné, či bol motívom útoku rasizmus.

Polícia posilní bezpečnosť v Bratislave, v uliciach by malo byť viac peších aj motorizovaných policajtov. „Vykonáme maximálne úsilie, aby sa občania aj turisti cítili bezpečne,“ povedal krajský policajný riaditeľ Csaba Faragó. Dodal ale, že Bratislava je bezpečné mesto, čo podľa neho ukazujú štatistiky.

Polícia bude monitorovať mesto aj kamerovým systémom, a práve ten pomohol odhaliť Juraja H., ktorý na smrť dobil Filipínca Henryho Acordu.

Ministerka vnútra Denisa Saková povedala, že polícia v prípade postupovala správne, lebo poskytla prvú pomoc dobitému človeku a obvinený bol zadržaný do niekoľkých minút.

„Som znepokojená faktom, že obvinený sa dostal na slobodu,“ povedala ministerka. Saková tvrdí, že hľadá riešenia, ako finančne pomôcť Henryho rodine.

V stredu sa budú v Bratislave, v Banskej Bystrici a v Prahe konať spomienkové zhromaždenia. Udalosti sú naplánované na podvečer, na Facebooku sa o ne zaujímajú už tisíce ľudí.

Najskôr ho prepustili

Filipínec Henry John Serafica Acorda z Filipín žil v Bratislave niekoľko rokov. V centre hlavného mesta na Obchodnej ulici sa podľa svedkov pred týždňom v sobotu nadránom zastal svojich kolegýň, ktoré obťažoval 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy.

Televízia Markíza dnes zverejnila video z útoku. Vidno na ňom, ako Juraj H. najskôr Henryho udrel päsťou do hlavy a keď ten padol na kolená, ešte ho kopol do hlavy. Keď potom Henry už bezvládny ležal na chodníku, Juraj H. si naňho vyložil nohu a fotil si ho na mobil.

Henry na následky bitky zomrel vo štvrtok popoludní v nemocnici v Ružinove.

Aj keď Juraja H. zadržali, ešte pred Henryho smrťou ho pustili na slobodu. Okresný prokurátor totiž nevyhovel návrhu vyšetrovateľa a na väzbu nevidel dôvod.

Po tom, čo si prípad vzala Generálna prokuratúra a posunula ho na krajskú prokuratúru, polícia opäť Juraja H. zadržala a dala návrh na jeho väzbu. Do rozhodnutia súdu o väzbe bol v cele.

Pôvodné rozhodnutie prokurátora o prepustení kritizovala aj ministerka vnútra Denisa Saková. „Môžem povedať, že aj chybou prokurátora, čo už Generálna prokuratúra priznala, musela polícia dvakrát chytať toho, kto ten čin vykonal,“ povedala s tým, že je z toho sklamaná. Generálna prokuratúra má podľa nej prijať opatrenia, aby sa podobná chyba nezopakovala.

Čižnár kritizuje ministra spravodlivosti Gála

Cez víkend sa k prípadu vyjadrili viacerí politici, medzi nimi aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Povedal, že si v pondelok chce vypočuť, prečo sa prokurátor rozhodol nežiadať pre Juraja H. väzbu. „Vítam preto aktivitu Generálnej prokuratúry, ktorá iniciatívne bude nad prípadom vykonávať dohľad a viesť trestné stíhanie pre mimoriadne závažnú právnu kvalifikáciu,“ vyhlásil minister.

Generálny prokurátor ministra aj iných politikov za ich vyjadrenia k smrti Henryho v pondelok kritizoval. „Generálny prokurátor s poľutovaním konštatuje, že politici vrátane ministra spravodlivosti sú schopní doslova zneužívať tragédiu, ktorá sa odohrala v súvislosti s napadnutím filipínskeho občana,“ napísal Čižnár v stanovisku. Má vraj pocit, že im nejde o vec samotnú, ale len o snahu zviditeľniť sa.

„Je smutné, že ich reakcie prichádzajú po týždni a pripomínajú skôr „preteky“, kto skôr a viac túto tému zneužije, namiesto toho, aby vyzvali kompetentné orgány prijať náležité opatrenia na elimináciu násilia v centre hlavného mesta, o čom je všeobecne známe, že sa to deje dlhodobo,“ napísal Čižnár.

Minister Gál už na to nechcel reagovať, povedal, že bude komunikovať priamo s generálnym prokurátorom.

Čižnár hovorí, že vďaka Generálnej prokuratúre napokon podali návrh na väzbu pre útočníka. „Rovnako okamžite začal generálny prokurátor skúmať postup prokurátora, ktorý vo veci konal a v prípade, že zistí pochybenia, vyvodí náležitú zodpovednosť,“ dodal Čižnár v stanovisku.

Ministrovi spravodlivosti Čižnár odkázal, že na prokuratúru nemá dosah, a preto išlo len „o silné reči.“ „Generálny prokurátor ministrovi spravodlivosti tiež odporúča, aby s rovnakou horlivosťou si robil poriadky vo svojom rezorte,“ napísal Čižnár.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Henryho Acordu

Slovensko

Teraz najčítanejšie