Denník N

V Slovinsku voľby vyhral expremiér, ktorý sedel vo väzení za fínske transportéry, aké chce kupovať aj SNS

Janez Janša s manželkou. Foto - tasr/ap
Janez Janša s manželkou. Foto – tasr/ap

Strana Janeza Janšu, ktorý  je v slovinskej politike skoro 30 rokov, sa stala víťazom parlamentných volieb. Nie je isté, že bude vládnuť.

Po nedeli je v Európskej únii ďalšia krajina, kde voľby vyhrala protiimigrantská strana. Ide o Slovinsko, kde skoro 25 percent získala Slovinská demokratická strana (SDS) bývalého premiéra Janeza Janšu. Pred druhou v poradí dostala skoro dvakrát viac hlasov. Prezident už poveril Janšu zostavením vlády, aj keď nie je isté, či sa mu to podarí.

Jednou z kľúčových tém kampane boli imigranti. Slovinsko patrilo medzi štáty, cez ktoré viedla balkánska trasa v roku 2015.

Janez Janša dával najavo, že je tvrdý odporca migrácie. Nechal si vylepiť bilboardy, ktoré hovorili, že jeho strana ochráni Slovinsko. Na iných plagátoch zasa tvrdil, že každý nelegálny migrant stojí krajinu 1963 eur mesačne (čo kritici označili za klamstvo).

Janša používal slogany, ktoré v kampani zabrali Donaldovi Trumpovi či Viktorovi Orbánovi: „Slovinci budú na prvom mieste“, „vyčistíme byrokratický chliev“, či útočil na „zdegenerovanú ľavicu“.

Odmietol tiež kvóty na imigrantov EÚ – pre Slovinsko je vyčlenených takmer 600 cudzincov. „Toto nedovolíme. Slovinci ukázali solidaritu počas balkánskych vojen, ale vieme, kde je rozumná hranica medzi solidaritou a šialenstvom,“ povedal Janša podľa portálu Politico.

30 rokov v politike

Janez Janša (59), ktorý bol premiérom už dvakrát (v rokoch 2004 až 2008 a neskôr 2012 až 2013) je výnimočný úkaz na slovinskej politickej scéne. Do povedomia sa dostal pred takmer 30 rokmi. Spolu s ďalšími ľuďmi uverejnili v jednom časopise citlivé vojenské informácie. Komunistický režim ho vtedy poslal do väzenia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie