Denník N

Do hokejovej ligy smerujú dva maďarské kluby. Vstupné poplatky zaplatí Orbánova vláda

Šéf Tipsport ligy Richard Lintner odovzdáva pohár pre víťaza ligy Tomášovi Surovému z Banskej Bystrice. O rok to teoreticky môže byť aj maďarský klub. Foto - tasr/ap
Šéf Tipsport ligy Richard Lintner odovzdáva pohár pre víťaza ligy Tomášovi Surovému z Banskej Bystrice. O rok to teoreticky môže byť aj maďarský klub. Foto – tasr/ap

Maďarská hokejová federácia dostala od štátu výnimočnú dotáciu skoro dva milióny eur. Malo by to pokryť poplatok pre tímy MAC Budapešť a DVTK, ktoré žiadajú slovenské kluby.

Aktualizované 14. júna – Informáciu o vstupe dvoch maďarských klubov do slovenskej Tipsport Ligy oficiálne potvrdil Richard Lintner.

Od septembra tak bude mať Tipsport Liga dvanásť členov. Pilotný projekt zatiaľ platí len na sezónu 2018/2019, no Lintner verí, že spolupráca bude pokračovať aj ďalej a liga sa bude ešte rozširovať. „Formálne je to na jednu sezónu, ale všetko nastavujeme k tomu, aby sa v tom mohlo pokračovať. Naša ambícia je rozšíriť sa aj o ďalšie top kluby z blízkych krajín.“

Nasledujúca sezóna tak bude mať 55 kôl základnej časti. Keďže bude mať 12 účastníkov, bude sa hrať aj kvalifikácia pred play off, do ktorej sa zapoja mužstvá na 7.-10. mieste a o postup do štvrťfinále si zahrajú série na tri víťazné zápasy. Maďarské kluby môžu vyhrať ligu, no nemôžu sa stať majstrami Slovenska, takže k Poháru Vladimíra Dzurillu vznikne druhý pre víťaza súťaže. Najhorší slovenský tím bude bojovať o udržanie v baráži s víťazom I. ligy.

Kováčik z Nitry bol proti

Rokovania boli aj o peniazoch, ktoré sú zrejme hlavnou motiváciou slovenských klubov, prečo chcú medzi seba pustiť maďarské kluby. Tímy MAC Budapešť a DVTK Jegesmedvék z Miškovca by mali zaplatiť za vstup do Tipsport ligy. Nejde o malú sumu.

Maďarský novinár z denníka Nemzeti Sport András Szűcs hovorí, že podľa jeho informácií malo pôvodne ísť o pol milióna eur na klub na rok. Keďže kluby by mali hrať v lige tri roky, celkovo by išlo o tri milióny eur. Tie by sa rozdelili medzi kluby, čo by znamenalo asi 100-tisíc eur na klub na sezónu, čo je pri rozpočtoch slovenských klubov veľká čiastka.

Je možné, že napokon to bude nižšia suma. Prezident HK Nitra Miroslav Kováčik pre Denník N minulý týždeň povedal, že on osobne bol proti prijatiu týchto klubov a jedným z dôvodov bol aj nižší poplatok za vstup. „Neboli naplnené podmienky, ktoré sme si povedali predtým. Aj finančné. Nazdávame sa, že nám to až tak neprinesie to, čo by sme chceli,“ povedal Kováčik.  

Väčšina klubov však hlasovala za prijatie maďarských tímov. 

Pomôže vláda

DVTK a MAC sú dva najlepšie tímy v maďarskej lige. Ako dodáva novinár Szűcs, rozpočty oboch klubov nie sú verejne známe.

Podľa novinára však ani jeden z maďarských tímov nemá peniaze potrebné na vstup do slovenskej súťaže. „Nie je ani možné, aby pol milióna eur zarobili od sponzorov len preto, že hrajú v novej lige,“ dodáva novinár denníka Nemzeti Sport.

Pomôže im však štát. „Maďarská hokejová federácia dostane 600 miliónov forintov (1,88 milióna eur) ako dodatočnú dotáciu od štátu v roku 2018. Prvá splátka je vo výške 360 miliónov forintov, druhá 240 miliónov forintov. Predpokladám, že prvá splátka pokryje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie