Denník N

Nechoď v noci na Obchodnú

Obchodná ulica v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič
Obchodná ulica v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Táto ulica by od večera do rána uživila po dvoch peších policajtov a jeden tank pred Martinusom plus stan s prvou pomocou na Poštovej.

Ťažko si predstaviť ikonickejší zločin ako ten na Obchodnej, následkom ktorého zomrel mladý Filipínec Henry, žijúci na Slovensku. Keby ste mali takú udalosť napríklad zinscenovať na javisku, zaradíte tam presne tieto archetypálne prvky: obťažovanie žien surovým násilníkom, zásah hrdinu, z ktorého sa vykľuje cudzinec, reakcia surového násilníka, cudzinec padá na zem, z ktorej už nevstane. Zločinec si naňho ešte stúpne a odfotí sa ako nejaký tupý poľovník, pomaličky pomaly sa začnú zbiehať policajné autá, o niekoľko dní verejnosť reaguje veľmi zlostne na rozhodnutie prokurátora prepustiť násilníka z väzby, cudzinec zomiera, verejnosť zúri, vyšší stupeň prokuratúry mení rozhodnutie.

Tak ako nemáme napríklad krvnú pomstu, toto všetko máme a toto všetko nás trápi len príležitostne: obťažovanie žien, bitkári a násilníci neobmedzene kraľujúci v centre mesta, policajti nikde, nadôvažok je obeťou cudzinec a čerešničkou na torte taká činnosť prokuratúry, že občania si trestný čin radšej kvalifikujú sami (čo potom aj patrične vyzerá).

Toto všetko sme varili poriadne dlho, ale už to máme aj naservírované a toto nie je prvá ochutnávka. Spomeňme si na terorizovanie baru Mariatchi, ktoré vyústilo do rasovo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok na Henryho Acordu

Komentáre

Teraz najčítanejšie