Denník N

Chcú mladí ľudia vstúpiť do politiky? Denník N odvysiela ďalšiu diskusiu so študentmi

Prvé vydanie diskusie Teraz hovorte vy.
Prvé vydanie diskusie Teraz hovorte vy.

Namiesto politikov hovoria mladí ľudia. Boli by ochotní vstúpiť do politiky a prebrať na seba zodpovednosť? Čo si myslia o politikoch?

Slovensko sa po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zmenilo. Aj mladí ľudia chcú viac hovoriť do toho, ako to tu má vyzerať, komu dôverujú, čo treba urobiť.

Boli by však sami ochotní vstúpiť do politiky a prebrať na seba zodpovednosť? Rozmýšľali vôbec o tom?

Ako by sa zapojili mladí ľudia?

Denník N pokračuje v projekte Teraz hovorte vy, v ktorom spolu s organizáciou Nexteria dávajú priestor čitateľom, aby zazneli ich názory na aktuálne spoločenské dianie.

Dnešná diskusia o 18.00 vysielaná live na Facebooku Denníka N bude o politických stranách a kandidátoch.

Komentátor Denníka N Martin M. Šimečka a vydavateľ Lukáš Fila so študentmi budú hovoriť aj o tom, či by zvažovali vstup do strany či politiky ako takej, či ako hodnotia jednotlivých lídrov. V čom vidia najväčšie zlyhania straníckeho systému? Sú im bližší nezávislí kandidáti? Mali by prezidentskí kandidáti vyjsť z prostredia strán?

„Keďže najväčšie protesty nateraz utíchli, je otázka, ako sa mladí ľudia môžu ďalej zapájať do verejného života, či by boli ochotní rozmýšľať nad vstupom do politiky a v akej podobe,“ hovorí o debate Lukáš Fila.

Nielen s elitou, Teraz hovorte vy

Aj v prvom vydaní diskusie z marca diskutovali študenti. Debata bola o tom, či mladá generácia zmení Slovensko.

Nexteria vyhodnotila, ako ju vnímali študenti. Na otázku, či by študenti odporučili takúto aktivitu svojim spolužiakom, kladne odpovedali všetci desiati diskutujúci. Z odpovedí je jasné, že študenti chcú verejne hovoriť svoje názory a nemajú problém sa konfrontovať s odlišným vnímaním sveta, a to všetko pred kamerou a v prítomnosti novinárov.

Video: Prvá diskusia Teraz hovorte vy

„Bolo to výhodné – pre nás študentov. Zistili sme pohľad iných ľudí a zamysleli sme sa nad otázkami, nad ktorými sme predtým neuvažovali. Pre čitateľov a divákov, ktorí si tak mohli vypočuť perspektívu mladých ľudí, a aj pre samotnú redakciu. Ako bolo povedané na začiatku, redakcia nechce mať diskusiu len s elitou,“ povedal jeden zo študentov.

Z diskusie si študenti najviac odniesli to, že si mohli otestovať svoje argumentačné schopnosti. „Argumentácia ad hoc je ťažšia a reagovať na otázky súvisle, ihneď a k veci je náročné.“

„Aj keď sme tam boli desiati a, prirodzene, nemali sme na všetko úplne rovnaký pohľad, vnímal som to tak, že sme sa chceli zamerať na toho druhého, snažili sme sa pochopiť aj jeho či jej odlišný názor a pracovať s ním. Nie tak, že ho budem zhadzovať a napádať, ale diskusiou a hľadaním riešení, lebo nie vždy je správne len to jedno,“ odznelo v odpovediach študentov. Študenti ocenili na diskusii účasť skúsených novinárov, tému, otvorenosť, úprimnosť študentov a ich vzájomný rešpekt.

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie