Denník N

Rezník: Rozhovor v Slobodnom vysielači Ťapáka ako šéfa programu nediskvalifikuje

Jaroslav Rezník. Foto - TASR
Jaroslav Rezník. Foto – TASR

Nie sme z tejto situácie šťastní a nevnímame to ani ako niečiu prehru, ani ako niečie víťazstvo, komentoval výpovede dvanástich novinárov riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Rozhovor v Slobodnom vysielači nediskvalifikuje Mareka Ťapáka z postu programového šéfa televíznej časti RTVS. Na parlamentnom mediálnom výbore to povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Poslankyni Viere Dubačovej (Spolu), ktorá sa na to pýtala, odkázal, že ak je presvedčená, že Slobodný vysielač podporuje extrémizmus, tak nech dá podanie na generálnu prokuratúru.

„Inak platí prezumpcia neviny,“ povedal Rezník. „Nemusíme súhlasiť s ich názormi, môžeme otvorene hovoriť o našom názore na toto vysielanie, ale nemôžeme ho zakazovať, lebo je to proti princípom novembra 1989. Podajte podanie a budeme vedieť, na čom sme. No pokiaľ to tak nie je, mali by sme opatrne narábať s tým, komu túto nálepku (extrémizmu, pozn. redakcie) nalepiť.“

Rezník sa na záver Dubačovej spýtal, či by Ťapáka odsúdila aj vtedy, ak by to isté, čo v Slobodnom vysielači, povedal v nejakom inom médiu. Dodal, že on sám Slobodný vysielač nikdy nepočúval.

Ťapák o protestoch: Myslíte si, že to bolo legálne?

Dubačová označila Slobodný vysielač za „hlavné konšpiračné médium, ktoré šíri hoaxy a podporuje extrémizmus, je to protieurópske médium“.

„Je to veľmi nebezpečný odkaz a signál. Nechcem sa vracať k TASR a Sputniku, ale vytvára to zdanie istej kontinuity,“ narážala Dubačová na to, ako Rezník ešte ako riaditeľ verejnoprávnej agentúry TASR podpísal zmluvu o spolupráci so Sputnikom, ktorý šíri ruskú propagandu.

Rezníka podporil poslanec Karol Farkašovský (SNS), ktorý odmietol „nálepkovanie ľudí“.

Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer) zasa hovoril o „kádrovaní ľudí“ a zaútočil na poslankyňu Dubačovú. „To, čo predvádzate, je demagógia na úrovni 50. rokov, len v opačnom garde a v inej farbe.“

Na Ťapákov rozhovor v Slobodnom vysielači upozornila autorka webu Omediach.com Miroslava Kernová. Na svojom webe zverejnila aj rozhovor, ktorý Ťapák a vedenie RTVS odmietli autorizovať. „Chcem spájať ľudí. Áno, krajina je taká rozdelená, že už nemôže byť rozdelená viac. A chcem ľudí spájať, aby si našli cestu k sebe,“ vysvetľoval Ťapák svoju účasť v rádiu v tomto rozhovore.

Ťapák v rádiu hovoril aj o protestoch Za slušné Slovensko a o tom, či boli ľudia, ktorí prišli na demonštrácie, zmanipulovaní.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie